abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:00 | Nová verze

    Byla představena oficiální rozšiřující deska Raspberry Pi M.2 HAT+ pro připojování M.2 periferii jako jsou NVMe disky a AI akcelerátory k Raspberry Pi 5. Cena je 12 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Pozvánky

    V Praze o víkendu proběhla bastlířská událost roku - výstava Maker Fair v Praze. I strahovští bastlíři nelenili a bastly ostatních prozkoumali. Přijďte si proto i vy na Virtuální Bastlírnu popovídat, co Vás nejvíce zaujalo a jaké projekty jste si přinesli! Samozřejmě, nejen českou bastlířskou scénou je člověk živ - takže co se stalo ve světě a o čem mohou strahováci něco říct? Smutnou zprávou může být to, že provozovatel Sigfoxu jde do

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Humor

    Kam asi vede IllllIllIIl.llIlI.lI? Zkracovač URL llIlI.lI.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (11%)
     (11%)
    Celkem 236 hlasů
     Komentářů: 16, poslední dnes 11:05
    Rozcestník

    Vodei video - jak chytrým podvodem těžit z pirátství?

    13.8.2006 14:45 | Přečteno: 7787×

    Nedávno jsem objevil fascinující nový formát videa Vodei. Tedy ne já, tento záhadný formát se v posledních měsících údajně, podle čím dál více lidí, stahujících videa z P2P sítí (BitTorrent), objevuje docela často. Takové video nejde přehrát v žádném přehrávači, je potřeba si stáhnout dekodér ze stránek vodei.com (pouze pro Windows). To by nebylo nic nenormálního, ale zarazilo mě:

    1. Na oficiálních stránkách Vodei vůbec nepíšou co to vlastně ten Vodei je. Jen vágní vysvětlení, že ten dekodér není dekodér, ale "multimediální procesor", tedy něco, co jen zpracuje AVI soubor a nějak ho upraví. Proč, jak a s jakým výsledkem, to už vysvětleno není, stejně tak jako důvod, proč by někdo mohl chtít tento produkt použít (k zakódování AVI souborů).

    2. To, co nabízí ke stažení, je jen dekodér.

    3. Kodér, tedy to, čím se ty Vodei soubory vytváří, ke stažení nenabízí a pouze v sekci FAQ na otázku kde se dá sehnat odpovídají, že je máte kontaktovat pro licenční informace.

    4. Nemají žádné informace o tom, co jsou vůbec zač a odkud pocházejí. Prostě nějaká anonymní firma nebo snad člověk, vydávající se za firmu.

    To mi přišlo tak podezřelé, že jsem po krátkém pátrání zjistil, že nejen že nikdo oficiálně neví, co je Vodei zač, ale že je to s největší pravděpodobností chytře vymyšlená a důkladně propracovaná past na méně bystré stahovače, kteří si chtějí přehrát stažené video. Toto osmistránkové téma v diskusním fóru Inmatrixu je moc zajímavé:

    http://forum.inmatrix.com/index.php?showtopic=2256

    Stručný výcuc je asi takovýto: uživatel si stáhne z P2P sítě Vodei video, zjistí, že potřebuje Vodei dekodér. Tak si ho stáhne, uchlácholen tvrzením, že to je bezplatný download. Nainstaluje si jej a video začne hrát. Po několika minutách přehrávání mu ovšem vyskočí okénko dožadující se registrace za zhruba 25 dolarů. To nedá pokoj, dokud se uživatel nezaregistruje a Vodei dekodér si nekoupí. Vzhledem k tomu, že tato anonymní firma nabízí pouze dekodér a na žádosti o poskytnutí licence na kodér nereaguje, je jasné, že tento kodér buď neexistuje, nebo jej nikdo kromě autora tohoto softwaru neviděl. A vzhledem k tomu, že pirátská videa v tomto formátu (což je jen nějak zašifrovaný AVI formát) se v posledních měsících, zdá se, hojně objevují, je asi jasné, že je produkuje a v sítích šíří buď přímo výrobce Vodei nebo někdo jim blízký (kterému za to třeba i platí, nebo s nimi má nějakou jinou dohodu). Což dává smysl a taky vysvětluje podstatu jejich byznysu - oni šíří po P2P sítích video v tomto pseudoformátu a pak kasírují nic netušící uživatele, kteří si to video jenom chtějí přehrát a nepřijde jim divné platit za dekodér tohoto formátu. Chytrý způsob jak vydělat na pirátství a na lidské blbosti - prodávat software, který nedělá nic, jenom zašifruje video v AVI formátu tak, že jde přehrát jenom skrze jejich dekodér, ale na samotném videu nic nemění (obsahuje stejná data, stejný formát audia a videa jako vstupní AVI soubor, ten vlastní audio/video obsah je nedotčen, jen se prostě nějak zašifruje ta obálka kolem toho, aby to přehrál pouze Vodei dekodér, žádná jiná funkce není známa). A k mému údivu už se jim to, zdá se, daří víc než rok. A zdá se, že jsou prakticky nevypátratelní a nepostižitelní.

    Jinak doporučuji tu výše zmíněnou diskusi, kde je spousta detailů, spekulací a dohadů, včetně řady teorií o tom, jak a proč vlastně Vodei tenhle podvod provádí a organizuje (možná nějaký neúspěšný pokus o DRM) a taky úsměvných příspěvků zástupce Vodei, který se nejdřív marně snažil všechny pochybnosti vyvrátit tvrzeními stylu "ten dekodér žádnou registraci nevyžaduje, to jenom po těch, co ho používají hodně" (tzn. víc než 10 minut, jak z ohlasů vyplynulo), "je to kvalitní software, používající pokročilé a inovativní algoritmy k optimalizaci obsahu video souboru, aby byl menší nebo se rychleji stáhnul, tak se nedivte, že se za něj platí", "všechny vaše dohady a teorie o spiknutí jsou úplně hloupé a scestné" (aniž by vysvětlil proč a o co mu tedy opravdu jde) nebo "Vodei je kontejner, zakódování do tohoto formátu umožňuje rychlejší stahování video souborů ze sítí, ale nic víc vám k tomu neřeknu, protože to je tajné a patentované" (aby se vzápětí ukázalo, že velikost AVI souborů zpracovaných Vodei procesorem je ve skutečnosti o pár MB větší než těch nezpracovaných a není známý žádný jiný způsob jak by to mohlo urychlit stahování toho souboru), aby se nakonec po sérii nekompromisních obvinění z podvodu navždy odmlčel.

    A Vodei se mezitím šíří jako virus - už vidím, že se podpory tohoto formátu kdosi dožaduje v diskusním fóru video editoru Avidemux (protože naráží na tyto soubory a chce s nimi pracovat), ostatní linuxové programy jako MPlayer těchto žádostí od nic netušících uživatelů asi taky nezůstanou ušetřeny, pokud už u nich diskuse na toto téma neproběhla dříve.

    Takže Vodei možná ještě neřekl poslední slovo?        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Mikos avatar 13.8.2006 15:02 Mikos | skóre: 34 | blog: Jaderný blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodei video - jak chytrým podvodem těžit z pirátství?
    Taková věc nemá šanci uspět :-) To že nějakej pomýlenec napsal do diskuze k Avidemuxu ještě nic nedokazuje.

    Já stahuju celkem hodně (a stejně tak lidé v mém okolí) a s tímto "formátem" sem se např. ještě nikdy nesetkal (ani sem o něm nikdy od nikoho neslyšel, až teď od vás ;-)).
    CETERUM CENSEO DRM ESSE DELENDAM Ostatně soudím, že DRM musí být zničeno!
    13.8.2006 15:15 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodei video - jak chytrým podvodem těžit z pirátství?
    Já taky ne, ale to je tím, že nestahuju. :-) Ale vidím, že se s tím lidé na BitTorrentu setkávají - už jsou i stránky s návody a nástroji, jak tuto věc z AVI souborů odstranit (příklad č. 1, lidé v poslední době píšou zápisky do blogu podobné tomu mému, kde před tímto podvodným softwarem varují (příklad č. 2 a 3). A v diskusních fórech se o tom diskutuje (příklad č. 4). A už to dorazilo i k nám, do České republiky (příklad č. 5, Živě.cz).

    Takže tak nesehnatelné to nebude. :-)
    Luk avatar 13.8.2006 15:29 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodei video - jak chytrým podvodem těžit z pirátství?
    Tomu, že je to nějaká levota, nasvědčuje i název. "Vodei" je přesmyčka z "video", což vzbuzuje jisté asociace na Sonyx, Adiads apod. :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    13.8.2006 15:48 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodei video - jak chytrým podvodem těžit z pirátství?
    A taky VOD - tedy Video On Demand, což může souviset s DRM, platbou za přehrávní zvoleného videa.

    Ale Vodei zní i tak komicky, že by to celé mohl být žert. Někteří lidé mají zvláštní smysl pro humor. Mě na tom nejvíc fascinuje to, jak ty webové stránky mají vyvedné přesně tak, jak je v branži zvykem, to uspořádání, odkazy, grafika, tematické obrázky atd. Plus povšechné marketingové mlžení o tom, že Vodei je multimediální procesor, který umožňuje rychlejší stahování video souborů a lepší kvalitu videa (to už je úplná pitomost, video nijak nemění). Nic zlého netušící návštěvník si z tohoto skutečně bude myslet, že to je nějaká obdoba divx.com, tedy že si prostě stáhne zase nějaký další kodek, aby si ten film mohl přehrát, což je ve Windows obvyklé. To, že tam vůbec není informace o tom, co je ta firma zač a k čemu je vůbec ten software dobrý, co vlastně dělá, to je vůbec trápit nebude. Autoři té stránky moc dobře věděli, jak funguje myšlení normálního uživatele - ostatně, znalost psychologických triků prokázal i zástupce Vodei v té diskusi (kde se snažil vysvětlovat, že Vodei je nevinný prográmek, který inovativním způsobem komprimuje video soubory a v tom tkví jeho účel). A Vodei soubory se tváří jako normální AVI soubory (nemají ani vlastní příponu), takže jednak nikoho neodradí od stahování (to předem neví, že to není normální AVI soubor) a jednak tím skutečně většinu lidí navedou k domněnce, že Vodei je jenom kodek, kterým to video uvnitř toho AVI souboru je zakódované. A tak si ho stáhnou jako každý jiný kodek (odkaz na stažení mají udělaný tak, že jej nelze minout a stahování se spustí automaticky - evidentně autor stránek chtěl,aby si to lidi co nejdřív stáhli a vypadli odtam a dál po ničem nepátrali), nic divného jim na tom nepřijde.
    13.8.2006 15:36 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše zamenene balicky na p2p
    No ja mel kdysi takove blaznive napady, jako ze by se trochu uptavil OpenOffice.org a podstrkaval na P2P jako Office2005-final ci pod.

    Pripadne kdyz vysel prvni nahled na MSIE7 (tehdy jeste nebyly bety a rc a kdovicojeste dostupne), tak nastylovat Firefoxe a cpat to jako IE7-beta.

    Kdyby to vyslo a statisice windowsaku by byla hrda ze maj to nejnovejsi od MS a surfovala by nad Geckem, nebo ziskavala navyk na OOo.

    Ale kde bych vzal Windows a pripravil to pro ne. Navic co si budem povidat, jsem linej jak ves :-))
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    14.8.2006 08:57 Krígl | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodei video - jak chytrým podvodem těžit z pirátství?
    Vodei, vodei, není to něco jako Vaigra?
    14.8.2006 15:24 Frank J. Tomes | skóre: 29 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodei video - jak chytrým podvodem těžit z pirátství?
    No o tom, že vodei nepřehraje mplayer, který "přehraje všechno" se tu už v diskusích psalo.

    Že většina z vás se s tímto formátem nesetkala neznamená, že se s ním nesetkal někdo jiný.

    Kdysi jsem si vodei kodek doinstaloval do windows a nikdy na mě žádné okénko s registrací nebo nabídkou zakoupení programu nevyskočilo.
    [frank]$ uname -prs FreeBSD 4.11-RELEASE-p25 i386
    28.8.2006 09:15 prasopal666
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodei video - jak chytrým podvodem těžit z pirátství?
    no já se s Vodei kodekem setkal a to tak že sem si ho stáhnul a naistaloval, poté sem si přehrál pár filmíků a pak mi to zase zablokovalo přehrávání a chtělo to abych si ho koupil. Zajímámě jestli ten kodek jde nějak obejít (kreknout atd...)?
    26.2.2007 16:45 Lukáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodei video - jak chytrým podvodem těžit z pirátství?
    www.vodeizametac.szm.sk
    28.12.2006 01:28 zlobson
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodei video - jak chytrým podvodem těžit z pirátství?
    toho že by vodei prudil s nějakou koupí jsem si nevšiml, ale je fakt, že jsem ho použil jen krátce. podstatné ale je, že po instalaci a následné odinstalaci mi naprosto rozmrdal přehrávání avi souborů, ať jsem dělal co jsem chtěl, už se mi nepodařilo přemluvit žádný player ke korektnímu přehrávání s titulky, i mí známí nechápou o co jde a jak je to možné. jediný co mi zabralo byla nová instalace windows resp obnova image disku, což je dost otravný, a tak po této zkušenosti důrazně varuji před tímhle svinstem!!!!!!
    26.2.2007 16:44 Lukáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodei video - jak chytrým podvodem těžit z pirátství?
    Tu nájdete návod ako to obísť www.vodeizametac.szm.sk
    16.9.2008 19:13 ja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodei video - jak chytrým podvodem těžit z pirátství?
    Uz som sa s nim stretol viacej krat. tento vodei je pekne svinstvo!
    20.11.2009 00:42 neni dulezite
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodei video - jak chytrým podvodem těžit z pirátství?
    s timto dekoderem sem se setkal pouze jednou a to kdyz sem stahoval porno
    31.8.2010 09:22 smee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vodei video - jak chytrým podvodem těžit z pirátství?
    Ano, ja jsem se s nim take setkal jen pri stahovani porna, ale musim rict, ze pomerne kvalitniho. Takze jsem si tehdy dal tu praci, ze jsem udelal wokenni masinu pod vmwarem, nainstaloval tam vodei, zazalohoval... no a pak pres nejaky navod, kdy se oddelila audio a video stopa a pak se to zase pres virtualdub sloucilo, jsem si prechroustal asi 20 filmu a ulozil je nekodovane. Nez to zacalo chtit registraci, zvladlo to 1-2 filmy, pak jsem musel virtual smazat a pouzit jeho novou kopii. Ale stalo to (za to). ;-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.