abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (10%)
     (12%)
    Celkem 222 hlasů
     Komentářů: 15, poslední včera 21:33
    Rozcestník

    Open Source Food

    5.6.2007 05:10 | Přečteno: 1304×

    Před časem se tu ve zprávičkách objevilo oznámení vzniku nového serveru Open Source Food, který je "open-source" souborem kuchařských receptů. Už ten samotný název vzbuzoval lehké udivení - co je zrovna na těchto receptech (oproti jiným) open source?

    Po přečtení licence jsem tehdy zjistil, že nic. Autor onoho webu sice využil módního označení "open source" k tomu, aby se web tvářil výjimečně, cool a přátelsky (na což reagovaly weby jako ábíčko jeho propagací), ve skutečnosti ale důvěřiví přispěvatelé posílali recepty pod licencí, která ve stručnosti říkala "všechna práva na obsah připadají serveru Open Source Food, který jej může použít k jakýmkoli účelům". I podivil jsem se nad tímto zvláštně jednostranným pochopením konceptu open-source v diskusi, kde autor webu veřejně odpovídá návštěvníkům. Vznesl jsem námitku, že ten web autor může kdykoli uzavřít a recepty i s těmi krásnými fotkami třeba vydat knižně. Protože podle licence jen a pouze on na to měl právo. Odpověděl, že to je námět k zamyšlení, že se o licence nezajímá, tak proto to tak je. Nebyl jsem ale sám, kdo vyjádřil přání, aby se licence zlepšila, a ona se pak skutečně zlepšila (Creative Commons).

    Co mě však při pozdějším návratu do té diskuse uzemnilo bylo to, že pod mým jménem tam byl smířlivý příspěvek, který poděkoval autorovi za jeho odpověď na můj podnět. Autor na tuto smířlivou podvrženou reakci spokojeně zareagoval, což opět falešný příspěvek pod mým jménem spokojeně uzavřel, že to je fér a je to v pořádku. Tohle mě tak vykolejilo, že jsem napsal, že ty smířlivé příspěvky jsem nepsal já, že to je podvod ve snaze přesvědčit veřejnost, že je se serverem všechno fajn a všichni jsme se shodli. Na to autor webu okamžitě zareagoval tím, že mi ukázal svůj výpis admina, kde byly dvě různé IP adresy - jedna moje a jedna podvodníka - a přímo v té diskusi řekl "vidíš, je to ta samá IP adresa, psals to ty, tak nevím o co ti jde, proč tady můj web pomlouváš". Protože mě veřejně na internetu označil za trolla na základě lživého "důkazu", chtěl jsem odpovědět, že to takhle není, jenomže už jsem nemohl: okamžitě po svém nařčení mi zablokoval přístup. Tak jsem ho kontaktoval soukromě a řekl jsem, že nesnáším lhaní, že jasně vidí, že to byly dvě různé adresy, které veřejně označil za tu samou, tak ať ty falešné příspěvky pod mým jménem a celou tu naši diskusi smaže a na celou záležitost jednou pro vždy zapomeneme. Na což mi už jenom (taky soukromě) napsal, že to dělat nebude, že moje návštěva na jeho serveru už vypršela (jeho eufemismus pro ban) a tak že si můžu stěžovat kde chci, ale ne u něj. A dodatečně pozměnil a uhladil svoji veřejnou útočnou odpověď na můj příspěvek tak, aby pro něj vyzněla lichotivěji.

    Uf... No kde to jsme. Možná že na tom propagování Free Software jako férovější, etičtější a lidštější alternativy k "Open Source" něco opravdu je. Každopádně bych si příště dával pozor, než bych navivně naslepo o nějakém serveru zprávičkoval jenom proto, že je "Open Source".

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Daniel Kvasnička ml. avatar 5.6.2007 07:59 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open Source Food
    No vidite, kdybych tu zpravicku nenapsal, tak by treba nikdo neudelal to, co vy. Ta zpravicka mela svoji informacni hodnotu a ten projekt je i ted sam o sobe uzitecny, i kdyz ho ridi primitiv.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    5.6.2007 12:47 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open Source Food
    Otázkou je, nakolik bude ten primitiv cítit potřebu se zvolenou licencí řídit.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.