abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 22:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 3.0 (@, 𝕏) svobodného softwaru HAProxy (The Reliable, High Performance TCP/HTTP Load Balancer; Wikipedie) řešícího vysokou dostupnost, vyvažování zátěže a reverzní proxy. Detailní přehled novinek v příspěvku na blogu společnosti HAProxy Technologies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 21:11 | IT novinky

    Společnost Framework Computer představila novou vylepšenou verzi svého modulárního notebooku Framework Laptop 13 s Intel Core Ultra Series 1, displej s lepším rozlišením a novou webovou kameru. Přímo do Česka jej zatím koupit nelze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.16 svobodného video editoru Flowblade (GitHub, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Videoukázky funkcí Flowblade na Vimeu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 31
    včera 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    27.5. 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    27.5. 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    27.5. 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 971 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Open Source Food

    5.6.2007 05:10 | Přečteno: 1305×

    Před časem se tu ve zprávičkách objevilo oznámení vzniku nového serveru Open Source Food, který je "open-source" souborem kuchařských receptů. Už ten samotný název vzbuzoval lehké udivení - co je zrovna na těchto receptech (oproti jiným) open source?

    Po přečtení licence jsem tehdy zjistil, že nic. Autor onoho webu sice využil módního označení "open source" k tomu, aby se web tvářil výjimečně, cool a přátelsky (na což reagovaly weby jako ábíčko jeho propagací), ve skutečnosti ale důvěřiví přispěvatelé posílali recepty pod licencí, která ve stručnosti říkala "všechna práva na obsah připadají serveru Open Source Food, který jej může použít k jakýmkoli účelům". I podivil jsem se nad tímto zvláštně jednostranným pochopením konceptu open-source v diskusi, kde autor webu veřejně odpovídá návštěvníkům. Vznesl jsem námitku, že ten web autor může kdykoli uzavřít a recepty i s těmi krásnými fotkami třeba vydat knižně. Protože podle licence jen a pouze on na to měl právo. Odpověděl, že to je námět k zamyšlení, že se o licence nezajímá, tak proto to tak je. Nebyl jsem ale sám, kdo vyjádřil přání, aby se licence zlepšila, a ona se pak skutečně zlepšila (Creative Commons).

    Co mě však při pozdějším návratu do té diskuse uzemnilo bylo to, že pod mým jménem tam byl smířlivý příspěvek, který poděkoval autorovi za jeho odpověď na můj podnět. Autor na tuto smířlivou podvrženou reakci spokojeně zareagoval, což opět falešný příspěvek pod mým jménem spokojeně uzavřel, že to je fér a je to v pořádku. Tohle mě tak vykolejilo, že jsem napsal, že ty smířlivé příspěvky jsem nepsal já, že to je podvod ve snaze přesvědčit veřejnost, že je se serverem všechno fajn a všichni jsme se shodli. Na to autor webu okamžitě zareagoval tím, že mi ukázal svůj výpis admina, kde byly dvě různé IP adresy - jedna moje a jedna podvodníka - a přímo v té diskusi řekl "vidíš, je to ta samá IP adresa, psals to ty, tak nevím o co ti jde, proč tady můj web pomlouváš". Protože mě veřejně na internetu označil za trolla na základě lživého "důkazu", chtěl jsem odpovědět, že to takhle není, jenomže už jsem nemohl: okamžitě po svém nařčení mi zablokoval přístup. Tak jsem ho kontaktoval soukromě a řekl jsem, že nesnáším lhaní, že jasně vidí, že to byly dvě různé adresy, které veřejně označil za tu samou, tak ať ty falešné příspěvky pod mým jménem a celou tu naši diskusi smaže a na celou záležitost jednou pro vždy zapomeneme. Na což mi už jenom (taky soukromě) napsal, že to dělat nebude, že moje návštěva na jeho serveru už vypršela (jeho eufemismus pro ban) a tak že si můžu stěžovat kde chci, ale ne u něj. A dodatečně pozměnil a uhladil svoji veřejnou útočnou odpověď na můj příspěvek tak, aby pro něj vyzněla lichotivěji.

    Uf... No kde to jsme. Možná že na tom propagování Free Software jako férovější, etičtější a lidštější alternativy k "Open Source" něco opravdu je. Každopádně bych si příště dával pozor, než bych navivně naslepo o nějakém serveru zprávičkoval jenom proto, že je "Open Source".

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Daniel Kvasnička ml. avatar 5.6.2007 07:59 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open Source Food
    No vidite, kdybych tu zpravicku nenapsal, tak by treba nikdo neudelal to, co vy. Ta zpravicka mela svoji informacni hodnotu a ten projekt je i ted sam o sobe uzitecny, i kdyz ho ridi primitiv.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    5.6.2007 12:47 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Open Source Food
    Otázkou je, nakolik bude ten primitiv cítit potřebu se zvolenou licencí řídit.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.