abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    2.6. 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Rozcestník

    Šetříme energii na notebooku

    25.9.2007 17:01 | Přečteno: 3304× | Linux | poslední úprava: 26.9.2007 10:26

    Rozhodl jsem se sepsat takový menší výčet možností, jak šetřit baterie při provozu notebooku s Linuxem. Většinu tipů jsem čerpal ze stránek lesswatts.org, něco málo ze svých zkušeností s notebookem ASUS F3F-AP088.

    Wifi a Bluetooth

    Vzdálenost od AP

    Čím je vzdálenost mezi AP a vaším notebookem menší, tím méně energie se spotřebuje na přenos. Proto pokud máte tu možnost, pokuste se umístit AP tak, abyste co nejčastěji byli v jeho blízkosti. Příkazem iwconfig si můžeme zjistit sílu signálu. Přestože to není přesným indikátorem vysílacího výkonu, obecně platí, že čím lepší signál, tím méně energie se spotřebuje na vysílání.

    Wifi power saving

    Wifi má poměrně velký dopad na spotřebu energie a proto byla zavedena možnost jí šetřit. Probíhá to tak, že Wifi adaptér řekne AP, aby odesílal vždy několik paketů naráz. Adaptér potom má možnost být většinu času vypnutý a zapíná se pouze na chvíli v pravidelných intervalech, aby zjistil, zda pro něj nejsou připraveny nějaké pakety.

    Nevýhoda spočívá v tom, že se prodlužují latence. Při prohlížení webu to není problém, avšak při hraní on-line her je určitě dobrý nápad power saving vypnout. Další problém může nastat, pokud se připojujete k starému AP, který tuto možnost nemá. V takovém případě dojde ke ztrátě spojení.

    Zapnout power saving se dá příkazem iwpriv eth2 set_power 5, kde posledním číslem, v tomto případě 5, určujeme, jak moc chceme šetřit. Číslo 5 znamená nejagresivnější šetření, ale také nejvyšší latenci. Číslo 1 naopak znamená nejmenší úsporu energie, ale také nejmenší latenci. Číslem 6 wifi power saving vypneme.

    Auto asociace

    Pokud není wifi adaptér asociován k žádnému AP, většina ovladačů v Linuxu přepne kartu na skenování (scanning mode), i když je zařízení vypnuté (down). To samozřejmě zbytečně ubírá bateriím v notebooku energii, což je v případě, že nechceme bezdrátovou síť používat zbytečné.

    Vyřešit se to dá jednoduše tím, že modul wifi adaptéru zavedeme s parametrem associate=0. Např. modprobe ipw3945 associate=0. Abychom to nemuseli dělat vždy ručně, můžeme samozřejmě přidat následující volbu do /etc/modprobe.conf (popř. jinam, záleží na distribuci): options ipw3945 associate=0.

    RFKILL

    V stiuacích, kdy víme, že wifi vůbec nebudeme potřebovat, lze použít tzv. rfkill switch. Většina notebooků by na sobě dnes měla mít přepínač, který tohle umožňuje, ale pokud ho nemá, nebo nefunguje, tak je zde možnost vypnout všechna bezdrátová zařízení (pozor, včetně bluetooth) následujícím způsobem:

    for i in `find /sys -name "rf_kill" ; do echo 1 > $i ; done
    a následně je stejným způsobem i zapnout:
    for i in `find /sys -name "rf_kill" ; do echo 0 > $i ; done

    Bluetooth

    Většina notebooků je už dnes vybavena bluetooth adaptérem. Na rozdíl od wifi ho většina lidí tak často nepoužívá, a proto je vhodné ho úplně vypnout.

    Pomocí příkazu hciconfig zjistíme, zda máme v sytému nějaká aktivní bluetooth zařízení:

    hciconfig 
    hci0:   Type: USB
            BD Address: 00:00:00:00:00:00 ACL MTU: 0:0 SCO MTU: 0:0
            DOWN 
            RX bytes:0 acl:0 sco:0 events:0 errors:0
            TX bytes:0 acl:0 sco:0 commands:0 errors:0
    V příkladu výše vidíme, že v systému máme jedno bluetooth zařízení připojené přes USB. Většina interních adaptérů je také připojena skrze USB a tak nejjednodušší způsob, jak je vypnout je:
    hciconfig hci0 down
    modprobe -r hci_usb

    Beacon interval

    Pokud máte doma AP, které můžete konfigurovat, máte možnost ovlivňovat tzv. beacon interval. AP ho používá k oznamování, že tu je a že vysílá. Pro stabilní spojení je vhodné, aby ho wifi adaptér obdržel alespoň jednou za sekundu. Nevýhodou je, že se kvůli tomu adaptér musí probouzet ze spánku a proto je teoreticky možné při prodloužení intervalu ušetřit nějakou energii. Já jsem u sebe žádnou úsporu nepozoroval, naopak se mi při maximálním nastavení intervalu (které je na mém AP 1024 ms) stávalo, že se karta odmítala asociovat. Takže rozhodně doporučuji to s délkou intervalu nepřehánět.

    Grafická karta a LCD

    Podsvícení

    Na dnešních noteboocích je právě podsvícení LCD největším žroutem energie. Mezi dražšími modely se sice již začínají objevovat displeje s podsvícením založeným na LED, kde je situace o něco lepší, ale i tak se snížením intenzity podsvícení dá ušetřit značné množství energie. Existuje několik možností, jak snížit intenzitu podsvícení, ovšem některé můžou s určitými modely notebooků pouze ztmavit pixely, aniž by opravdu snížily podsvícení. Od verze X.org 7.3 je k dispozici program xbacklight, který slouží právě k „opravdovému“ snížení podsvícení. Použití je jednoduché: xbacklight –set 50 nám sníží jas na polovinu.

    „Šetřiče“ obrazovky a DPMS

    Uvozovky jsem do nadpisu napsal proto, že tyto programy většinou se šetřením nemají nic společného. Spuštěný šetřič akorát zbytečně zatěžuje procesor (v případě 3D šetřiče i GPU) a to s sebou samozřejmě nese vyšší nároky na přísun energie. Paradoxně tak může dojít k situaci, kdy spuštěný šetřič obrazovky spotřebovává více energie, než když neběží. Lepší alternativou je vypínat monitor, nebo LCD panel úplně - buď manuálně, nebo pomocí technologie dpms.

    DPMS zapneme v běžících X příkazem xset +dpms, nebo, pokud chceme, aby se zapínalo samo při startu, přidáním

    Option       "DPMS"
    do xorg.conf, konkrétně do sekce s monitorem.

    Komprese framebufferu

    Tato poměrně nová možnost je přítomna pouze na noteboocích s grafickou kartou Intel a navíc pouze s nejnovějšími verzemi jejich ovladače. Trik spočívá v tom, že např. pozadí na ploše se zkomprimuje a při potřebě ho znovu vykreslit se použije menší šířka pásma (a tím i méně energie). Měření ukázala, že při jednobarevném pozadí se dá ušetřit prý až 0.6W.

    Tato metoda funguje nejlépe při použití jednobarevného pozadí plochy. Většina lidí ale používá obrázky (nebo fotky) a tak Intel vyvinul software, který pomůže s optimalizací těchto obrázků. Stáhnout se dá z http://www.lesswatts.org/downloads/.

    Vypnutí TV, VGA nebo DVI výstupu

    Grafické karty v noteboocích často mají vedle zabudovaného LCD několik dalších výstupů. Každý takový výstup, pokud je aktivován, může odebírat až 1W i když není využíván. Grafická karta sice má možnost detekovat, zda výstup je nebo není využíván, ale ne vždy to funguje. Jelikož je poměrně jednoduché zjistit, které výstupy jsou aktivní příkazem xrandr, určitě stojí za to alespoň se podívat, jestli nám něco neubírá zbytečně energii. Výstup z xrandr by mohl vypadat třeba kahle:

     xrandr
    Screen 0: minimum 320 x 200, current 1400 x 1050, maximum 1400 x 1400
    VGA disconnected (normal left inverted right)
    LVDS connected 1400x1050+0+0 (normal left inverted right) 304mm x 228mm
       1400x1050      60.0*+
       1360x768       59.8     60.0  
       1280x800       60.0  
       1152x864       60.0  
       1280x768       60.0  
       1280x720       60.0  
       1024x768       60.0  
       800x600        60.3  
       640x480        59.9  
    TMDS connected 720x480+0+0 (normal left inverted right)
       1360x768       59.8     60.0  
       1280x800       60.0  
       1152x864       60.0  
       1280x768       60.0  
       1280x720       60.0  
       1024x768       60.0  
       800x600        60.3  
       720x480        66.3*
       640x480        59.9  
    V tomto případě vidíme 2 aktivní výstupy, LCD a TV out. TV out vypneme příkazem xrandr --output TMDS --off.

    Disky a filesytémy

    Atime, relatime

    O tomto tématu už byla napsána spousta článků a na internetu se nachází mnoho informací, takže zde jen krátce. Pokud je disk připojen s parametrem atime (defaultní), musí se na disk zapisovat každý přístup k souboru (i když se k němu přistupuje třeba jen v paměti), takzvaný timestamp. To samozřejmě kromě snížení výkonu znamená zbytečné roztáčení disku. Dá se tomu zabránit připsáním parametru noatime do fstab.

    Relatime naproti tomu zapisuje poslední čas přístupu, pouze pokud je starší než čas změny (ctime) nebo úpravy (mtime).

    Laptop mode

    Většina distribucí obsahuje balíček laptop mode, ve kterém jsou skripty, které se snaží ušetřit co nejvíce energie. Při odpojení napájení tak typicky dojde k snížení podsvícení displeje, při neaktivitě se zastavuje disk, prodlouží se doba, kdy se synchronizuje cache (aby se disk nemusel roztáčet tak často). Jestli je laptop mode aktivní zjistíme příkazem

    cat /proc/sys/vm/laptop_mode.
    Pokud je navrácena hodnota 0, laptop mode je vypnutý. Je-li hodnota nenulová (typicky 5 nebo 2, podle distribuce), laptop mode je aktivní.

    Používání – v syslog.conf

    Syslogd démon loguje všechny jaderné události a zapisuje je do souboru /var/log/messages. Standardní nastavení je takové, že dojde k zápisu na disk při každé události. To je dobré např. na serverech, kde je důležité v případě pádu mít co nejaktuálnější výpisy z jádra. Na notebooku nám to ovšem zbytečně vytěžuje disk a sběrnici. Okamžitému zápisu zabráníme tím, že soubor /etc/syslog.conf změníme z:

    *.info;mail.none;authpriv.none;cron.none		/var/log/messages
    
    na něco jako:
    *.info;mail.none;authpriv.none;cron.none		-/var/log/messages

    Hal CDROM polling

    Hal polling se využívá k pravidelnému dotazování (třeba každé 2 sekundy), zda nebylo vloženo CD nebo DVD do mechaniky. To znamená, že se zařízení musí častěji probouzet a tak spotřebovává více energie. Pokud málokdy vkládáte média do optické mechaniky, tak je možné toto dotazování vypnout příkazem

    hal-disable-polling --device /dev/scd0
    V tomto případě ale na nás při vložení média do mechaniky nevyskočí v desktopovém prostředí okno s nabídkou. Polling se dá znovu zapnout příkazem
    hal-disable-polling --device /dev/scd0 --enable-polling
    Navíc novější SATA mechaniky mají schopnost oznámit vložení média i bez pollingu. V současnosti dochází k úpravám halu i jádra, aby v těchto případech nebylo nutné polling využívat.

    Zvuk a ostatní

    AC97

    Předchozí generace integrovaných zvukových karet má schopnost se při nečinnosti vypínat, ovšem tato možnost v současných distribucích není defaultně zapnutá. Zda se to týká i vás, zjistíte příkazem

    cat /sys/module/snd_ac97_codec/parameters/power_save
    Pokud příkaz výše vypíše číslo větší než nula, uspávání je povoleno. Pokud ne, povolíme ho tím, že do tohoto souboru zapíšeme 1:
    echo 1 > /sys/module/snd_ac97_codec/parameters/power_save
    Následně je potřeba přehrát nějaký zvuk a zvuková karta by se měla uspat. Při jejím probuzení se může ozvat typické lupnutí.

    HDA-Intel

    Současná generace zvukových karet také podporuje uspávání, podobně jako AC97. Podpora v alse by měla být od verze 1.0.15, takže máme buď možnost počkat na kernel 2.6.24, nebo si alsu zkompilovat sami. Narozdíl od AC97 by uspávání mělo být standardně zapnuto. Zkontrolovat to můžeme příkazem

    cat /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
    Poku vypíše číslo vyšší než 0, jsou šetřící funkce zapnuty.

    „Vypínání“ jádra na C2D

    Linux má možnost vypnout za chodu systému jedno jádro. Ovšem není vypnutí, jako vypnutí. S procesory Core2 Duo se jádro pouze přestane používat, ale proud odebírá dál. Nejen že téměř nic neušetříme, ale navíc si ještě snížíme výkon, což ve výsledku naopak může vést ke zvýšení spotřeby.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.9.2007 17:36 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    Na notebooku si klogd i syslogd vypínám, většinou mě nezajímají logy, pokud se jedná jen o stanici. Dost mě těší jak se nyní ve vývoji jádra věnuje pozornost úspoře energie.
    25.9.2007 17:42 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    Mě taky, už se těším, až se do jádra dostane nová alsa, SATA ALPM a další věci. Už teď mi v klidu notebook odebírá pouze 15W, což podle mě není úplně nejhorší a navíc se to téměř s každým novým jádrem jen zlepšuje. =)
    Martin Stiborský avatar 25.9.2007 17:54 Martin Stiborský | skóre: 26 | blog: Stibiho bláboly | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    xbacklight ve mně vzbuzuje jistou naději pro můj HP Pavilion .. musím zkusit ..
    Kvík ..
    25.9.2007 18:11 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    Profesionální článek. Smekám klobouk, pane autore.
    25.9.2007 18:14 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    LOL =) Je to spíš jen zápisek v blogu, navíc jsem to psal ve velném čase v práci. Ale o tom pssst.. ;-)
    25.9.2007 18:17 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    Jen se bojím, že to v blogu trochu rychle zapadne...
    25.9.2007 19:53 Jakub Suchy | skóre: 22 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    hlavne je to preklad lesswatts.org
    25.9.2007 20:22 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    ... jak se prakticky píše v záhlaví.
    25.9.2007 21:07 disorder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    mna by zaujimalo kde su tie vlastne skusenosti, lesswatts som uz cital (a to je tiez je to zase len prepis starych tipov doplnene o par bezvyznamnych a par novych)
    25.9.2007 21:24 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    Mno, porovnejte si originál a to, co je zde napsáno =) Konkrétně třeba části Beacon interval, Laptop mode nebo na konci vypínání jádra na C2D. A pro jistotu si přečtěte jště jednou úvod, kde je uvedeno ...většinu... a ...něco málo... .
    25.9.2007 22:13 disorder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    beacon interval - zrovna dnes som cital, ze 2x za sekundu nerobi problemy

    laptop_mode nema indikaciu aktivity v /sys, kernelovy laptop mode je nesuvisejuca feature, ktoru samozrejme skripty pouzivaju

    o vypinani jadra pisu aj na lesswatts (Don't use "fake" cpu hot unplugging), ale aj tak kazdy kto to skusil na to musel prist (a zvysuje sa nielen odber ale aj teplota)
    25.9.2007 22:28 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    beacon interval - zrovna dnes som cital, ze 2x za sekundu nerobi problemy
    No, a zrovna já mám ověřeno, že při hodnotách nad 1s může dělat problémy.
    laptop_mode nema indikaciu aktivity v /sys, kernelovy laptop mode je nesuvisejuca feature, ktoru samozrejme skripty pouzivaju
    Pokud to tak je, tak proč nenapíšete, jak to je správně? Od toho tu snad diskuse je, ne?
    o vypinani jadra pisu aj na lesswatts (Don't use "fake" cpu hot unplugging), ale aj tak kazdy kto to skusil na to musel prist (a zvysuje sa nielen odber ale aj teplota)
    A proto o tom už nikdo nikde nesmí napsat. A vůbec, dnešní internet je tak obsáhlý, že už snad o všem bylo něco napsáno. A proto zakážeme globálně psát o čemkoli, aby náhodou někdo nepsal o něčem 2x.

    A vůbec, tohle je blog, ne článek. Z toho, že jsem to sem napsal nemám naprosto nic, ani ty body, tak nechápu o co vám jde. Navíc ne každý má možnost/chuť si číst články v angličtině a pokud vím, tak takovéhle shrnutí se na jednom místě na žádném českém linuxovém webu nevyskytuje. (Pokud se pletu, tak to napište do diskuse, od toho tu je, že...)

    25.9.2007 22:47 disorder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    dakujem. dufam, ze sa z tych slov co si mi natlacil do huby aspon najem.
    25.9.2007 21:21 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    Píšu to hned v úvodu. Navíc podle zdejších reakcí mi přijde, že poměrně dost lidem tento zápisek mohl přijít vhod.
    frEon avatar 25.9.2007 18:56 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    dekuji za super clanek/blog. spoustu z tech veci jsem nevedel
    Talking about music is like dancing to architecture.
    eXces avatar 25.9.2007 19:16 eXces | skóre: 15 | blog: i hate mondays;) | Jihlava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    Perfektní.
    Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former. --Albert Einstein
    25.9.2007 21:35 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    Díky =)
    25.9.2007 19:19 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    Stálo by za to vyzkoumat, jaký vliv má použitý filesystém. Vliv by mohla mít i fragmentace souborů a soumístnost jejich uložení. Třeba by mohlo pomoci občas disk vhodně přeuspořádat (samozřejmě v době, když je k dispozici el. síť). Nebo komprimování souborů, u kterých nedochází k modifikacím (např. binárky).

    Šetřit energii má ovšem smysl nejen u mobilních zařízení, proto mě překvapuje, že se masivně neprosazují desktopová řešení s notebookovými střevy. Navíc by byla roztomile tichoučká.
    25.9.2007 21:24 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    Pak mě ještě napadlo dát data, která mohou být ztracena, ale ke kterým se přistupuje často do ramdisku. To je případ např. cache. Tohle už někoho napadlo a vytvořil jakous takous realizaci.
    25.9.2007 21:27 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    No vlastně, když se vezme konkrétní aplikace jako třeba ten prohlížeč, tak se toho dá, vymyslet dost. Vypnout zobrazování obrázků nebo aspoň animací, vypnout flash, tvrdě blokovat reklamu.
    25.9.2007 21:34 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    U syslogu navic dporucuju vypnou featuru mark (casove znacky) pomci parametru -m 0, zbytecne to budi disky. U Wifi take pomuze vetsi antena, ackoliv u tech integrovanych je jen malokdy konektor vyveden.

    Ta komprese framebudfferu vcetne pozadi je opradu zajimava featura, pokud si nekdy poridim NB s inteli grafikou, urcite to vyzkousim. Stejne je ale podle mne nejlespi mit jako pozadi cistou plochu (ve stylu xsetroot -solid barva), u CRT, Plazmy, OLED, LCD s LED podvicenim a podobnych aktivnich technologii je nejlepsi ciste cerna, u LCD s normalnim podsvicenim dost zalezi na modelu a technologii displaye, teoreticky je nejlepsi bila, ale prakticky spise nejaky odstiny sedi, pripadne tmave modre (tedy, pokud mate radi modrou}. U CRT to muze byt navic az dvacet wattu spotreby dolu, u velkych TV pry jeste vic (viz cerna verze Googlu).

    BTW: Kdysi byla na TV N@va reportaz o pozadi na monitorech a jakasi psycholozka tam vykladala cosi ve stylu "Ukaz mi svuj desktop a ja ti reknu, jaky jsi", a podle ni jsme my s ciste cernym desktopem "divni exoti".
    25.9.2007 21:43 Georgo10 | skóre: 14 | blog: Deset hříchů | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    Ona ta reportáž byla více méně o hov*u :) Člověk měl na pozadí dítě a "odbornice" řekla, že má rád děti :) Jinak ta reportáž je na YouTube ;)
    -- Georgo
    26.9.2007 10:27 disorder
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    co by povedala na moj ;D (mam tam debian logo v ASCII na ciernom pozadi)
    25.9.2007 22:23 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    U LCD záleží na technologii - při technologii TN svítí vypnuté pixely (pixel 'stíní'), u ostatních svítí ty zapnuté. Ale podsvícení svítí pořád stejně, takže rozdíl by neměl být velký.
    25.9.2007 22:21 peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    A vysledok celeho toho snazenia? (cas pred/po, teploty..)
    25.9.2007 22:41 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    No, jak to bylo před říci nemůžu, protože třeba zastavování disku, škálování procesoru a ztmavování displeje bylo první, co jsem na notebooku hned po koupi zprovoznil.

    Na disk mi přijde, že uspávání nemá moc vliv, stabilně se drží lehce nad 30 stupni (teď 31 a jedu na kabel, disk se točí pořád), spíš záleží na okolní teplotě. Možná ho také ohřívá něco jiného.

    Teplota procesoru závisí na otáčkách větráku, takže tady je vypovídací hodnota také nulová.

    Baterie mi při 30% jasu (bez problémů koukatelné i ve dne, sneslo by se i míň) vydrží necelé 3 hodiny, protože místo původních 51Wh už má kapacitu pouze 44Wh. S novou bych určitě vydržel i více než 3 hodiny, které udává výrobce.

    26.9.2007 00:26 peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    imo otacky vetraku zavisia od teploty procesora a nie naopak(v pripade nb)
    Pytam sa hlavne preto, lebo som niekde videl, ze pod windowsami mal typek o 20st. teplotu vyssiu ako pod tickless linuxom. Takze ziadne zo 4roch na 7 hodin sa nekonalo, skoda ;-/.
    26.9.2007 06:11 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    O moc víc, než 3 hodiny, natož 7, na tomhle notebooku není možné. S tou teplotou procesoru to bylo myšlené tak, že když klesne pod 40st, vetráček se hodně zpomalí a když přeleze 50, tak se naopak roztočí jako blázen. Ve výsledku to znamená, že se teplota málokdy dostane za tyto hranice.
    28.9.2007 14:36 SPECZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šetříme energii na notebooku
    Mam vyzkouseno ze pri vhodne teplote okoli(cca 10 stupnu celsia) mi baterka vydrzi tak o 40 minut dyl, je to hlavne tim ze se prakticky nepouziva vetracek. Pri nizsi teplote ale vydrz zase klesa (zmrzla baterka dlouho nevydrzi)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.