abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    včera 14:33 | Zajímavý software

    Do 30. května lze v rámci akce Warhammer Skulls 2024 získat na Steamu zdarma hru Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    HelenOS (Wikipedie), tj. svobodný operační systém českého původu založený na architektuře mikrojádra, byl vydán ve verzi 0.14.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnou lze nabídku Start. Videopředstavení na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.5. 23:22 | Zajímavý software

    BreadboardOS je firmware pro Raspberry Pi Pico (RP2040) umožňující s tímto MCU komunikovat pomocí řádkového rozhraní (CLI). Využívá FreeRTOS a Microshell.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.5. 16:55 | Nová verze

    Vývojáři KDE oznámili vydání balíku aplikací KDE Gear 24.05. Přehled novinek i s náhledy a videi v oficiálním oznámení. Do balíku se dostalo 5 nových aplikací: Audex, Accessibility Inspector, Francis, Kalm a Skladnik.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    23.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    22.5. 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 524 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Pokus omyl

    13.8.2008 18:03 | Přečteno: 1705× | Linux - IT | poslední úprava: 14.8.2008 23:21

    (Tolik řečí pro jednu vadnou paměť.)

    Začal mi na noťasu padat občas nějaký program, poprvé, co si vzpomínám, se jednalo o kaffeine a nepřehrávalo video, zvuk šel. Dalším oříškem bylo odesílání mailů z kmailu přes smtp a gmail, malej mail do cca 500kB jsem odeslal, procpal, větší ani náhodou. Ve wiresharku jsem viděl retransmise, někde snad mam ještě log. Až jsem se dokopal k překompilování celého souvisejícího stromu, který to vyřešil.

    Nicméně problém pořád přetrvává, empiricky a logicky mi přijde jako nejpravděpodobnější zdroj potíží lokalizovat v železe. Takže, když mi to dělalo na 1,5GB RAM, tak jsem tu pětsetdvanáctku vyndal, doplnil gigovku ... a dělá to furt. Další krok bude použití jen jedné gigové paměti a sledování stavu. (Už jsem i zkusil na 1,5GB RAM dát memtest na 1800M a divil jsem se, že to vzal doslova ... pomoh restart.)

    Pořád ještě mam dvakrát Gentoo na disku, i když už taham Knoppixe na flashce. Reiserfsprogs maj stejnou verzi ve všech 3 zdrojích (Knoppix, hda5 i hda6), přesto jsem zažil, že fsck.reiserfs z disku našel chyby tam, kde fsck.reiserfs z Knoppixu nee. Podezříval jsem různou konfiguraci reisera v kernelu, je ale stejná a vše inline. Badblocks jsem ještě nezkoušel, jak koukam, nedestruktivní test umožňuje. Zkoušel jsem nejdřív archivovat přes tar, pak jsem objevil, že dva archivy jednoho adresáře vytvořené chvíli po sobě jsou jiné, tedy jeden vadný. Tvořil jsem to na usb disk, chyby čtení/zápisu by snad byly nějak vidět ... díky vysoké teplotě, tedy můžu je vyloučit? Memtest jsem spouštěl zatim sporadicky, takže na něj musí dojít. Optimalizaci mam nastavenou v make.conf -o3, což prý taky může "zlobit".

    Nečekaně často mi padalo "aktuální" jádro 2.6.24-gentoo-r8, zase po znovuzkompilování je "klid" ... takže o něčem nevim :-D mam dojem, že jsem "Zápisky šílencovy" čet, ale na obsah už si nevzpomenu ... i tak vypadá sebereflexe :-D Tedy četnost pádů mi na hw problém nepřijde. Jak byly na rootu (?) testy filesystémů, tak jsem nic srovnatelného s reiserem co do použitelnosti a výkonu neviděl. Proto zatim avizovaná změna na xfs nebo jfs zatím neproběhla, zatím, když už, by to bylo ext3 nebo ext4. Dokonce jsem cca před dvěma měsíci při hibernování zjistil absenci swapu, mkswap neuspělo s vytvořenim a teprve po restartu se zadařilo. U 2.6.26 nemaká ath_pci modul (mam dojem, že nenajede linková vrstva), někde v bugzille jsem našel, že v tom nejsem sám.

    Manželka má místo Mandrivy (taky už) Gentoo, někde jsem zahlíd, že má umět její dvb-t kartu saa7134. Kompilace se zdařila na jeden zátah. U sebe pozoruju nutnost domlouvání, emerge větších balíků (kde-libs, gcc) mi slítne a "proleze" až na poněkolikáté.

    Takže smutný předpoklad je ten, že mam buď něco s deskou nebo paměťma. Veselejší ten, že je třeba chladič, chvíli po probuzení či zapnutí mívám větší úspěšnost v "mazání se s tim". Ještě veselejší by bylo to, že by stačilo přejít na optimalizaci -o2. A možná nejveselejší varianta je to, že jsem po poslední překompilaci musel smazat konfigurační soubory akregatoru, bez nich slítával ... to jsem tedy udělal i teď a voilá, je tu ... U toho reiserfs chci zkusit zvětšit žurnál, zahlíd jsem právě v té diskusi o fs narážku na optimalizaci.

    Takže pozorování i učení se pokračuje.


    EDIT: Rozhodující vývoj: drbu si takhle přes psi, najednou vidim kernel panic, tedy bliká "A" na klávesnici, nabootoju knoppix, fsck.reiserfs i memtest hlásí chyby, vyndam tu novější paměť, nabootuju, už při bootu neni vidět čistej obraz - zrníčka různé barvy v místě obrazovky, kde by neměly být. Memtest hlásí takovou četnost chyb, že jsem ho stop, paměť vyndal, koupil novou a zatim ok. Pět čistých průchodů memtestu o 1200M ok, pak jsem ho stop. pokračování příště

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.8.2008 20:09 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus omyl
    hod O2 , pokud budou stale chyby tak hardware ...., treba pameti s rozdilnimy latencemi a podobne ptakoviny dokazi generovat zabavne chyby ....
    USE="-gnome -kde";turris
    vencour avatar 13.8.2008 20:34 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pokus omyl

    Necham to uležet, zřejmě na to časem dojde. Paměti jsou stejný typ i výrobce, jen koupené cca 28 měsíců po sobě.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.