abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (78%)
     (5%)
     (9%)
     (8%)
    Celkem 367 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    Prasiti se nemá!

    1.10.2005 00:34 | Přečteno: 1642× | Ze života

    Toto ponaučení dostal Eurotel od ČTÚ za to, co spáchal loni v létě. Podle ČTÚ došlo k závažnému porušení telekomunikačního zákona praktikami, které Eurotel provozoval u svého připojení k Internetu.

    V minulých dnech jsem se dočetl, že ČTÚ po stížnosti jednoho ze zákazníků/uživatelů datových služeb (resp. po jednom zamítavém rozhodnutí ČTÚ a následném odvolání) rozhodl, že Eurotel porušil § 82 odst. 10 telekomunikačního zákona. Toto rozhodnutí je precedentní z hlediska zásahů do datové komunikace.

    O co tehdy šlo? Před 2 lety Eurotel zavedl (prakticky jako první na světě) internetové připojení přes technologii GPRS za paušální cenu. Ta byla o půl roku později snížena a byly dočasně přidáno 100 volných minut. Zájemci se jen hrnuli, proto Eurotelu začaly (zcela logicky) nejprve docházet IP adresy, a vzápětí začal mít problémy i s kapacitou připojení do Internetu.

    První problém byl řešen už na jaře. Byl zaveden NAT/PAT, adresy se přidělovaly z v síti 10.0.0.0 a veřejné adresy byly jen za poplatek. Byla to nepříjemná změna, ale ještě relativně únosná. Mnohem horší bylo řešení druhého problému.

    Řešení, zavedené (pokud si pamatuji) v červenci, spočívalo v instalaci transparentního proxy serveru pro protokol HTTP. Ten nepracoval tak, jak tyto servery obvykle pracují, nýbrž zasahoval do HTML kódu stránek a měnil odkazy na obrázky. Z původních absolutních či relativních adres dělal absolutní adresy směřující na několik různých serverů v síti 10.0.0.0 (kde se cachovaly obrázky).

    Toho řešení, hrubě porušující mj. RFC 2616 (a také zákon o telekomunikacích a obchodní podmínky Eurotelu), způsobovalo nemalé problémy mnoha uživatelů. Zažil jsem to "na vlastním preparátu", protože jsem tyto služby také používal (ale narozdíl od mnohých jiných lidí jsem nepodal reklamaci ani stížnost - což se dnes ukazuje jako chyba, protože bych měl pravděpodobně nárok na vrácení části peněz). Jaké tedy byly následky použitého "zlepšováku":

    1. Zhoršení efektivity linky - opatření prakticky znemožňovalo efektivně používat cache prohlížeče.
    2. Nefungovalo stahování částečného obsahu.
    3. Problémy s HTTP autentifikací.
    4. Spojení často zůstávalo viset (na každý server zůstal otevřen TCP spoj)
    5. Kvůli zásahu do HTTP požadavků (včetně metody POST) byl poškozován HTML kód vkládaný přes formuláře.

    Doufejme, že rozhodnutí bude varování všem, kdo by chtěl prasit přenášená data nebo jinak nechutně zasahovat do datové komunikace.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.