abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    2.6. 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Můj názor na antivirové programy

    15.11.2005 03:55 | Přečteno: 1965× | Jen tak | poslední úprava: 15.11.2005 04:08

    Na rootu vyšel včera článek o tom, jak bude potřeba mít antivirový program v budoucnosti i na Linuxu. Protože se u mě v poslední době projevují grafomanské sklony, rozhodl jsem se napsat svůj sobní názor na tuto problematiku. Protože se však tato problematika dotýká více nejmenovaného operačního systému od Microsoftu, budu se zaměřovat na něj. Předem napíšu, že tento článek není objektivní, a že čekám za něj ostrou kritiku.

    Takže předně: Nikdy jsem nepoužíval žádný antivirový program. Opravdu nikdy, a to s počítači dělám ještě dříve, než se vůbec kdy objevilo PC. Abych nebyl tak kategorický, pro klid duše si jednou za půl roku stáhnu trial verzi programu nod32, zaktualizuji databázi virů a pro jistotu proskenuji svůj počítač. Výsledek je stejný, nikde žádná potvůrka. Totéž učiním s programem pro hledání spyware.

    Považuji antivirový program za velmi přeceňované řešení, co se týká bezpečnosti. Podle mého by se měla řešit bezpečnost jako celek a ne alibisticky se uklidňovat antivirovým programem, jak čítám v mnoha časopisech, a jak hojně přitakávají výrobci antivirových programů. Antivirový program by měla být až ta poslední linie bezpečnosti. Je sice pravda, že v poslední době se snaží antiviry fušovat i do dalších věcí, jako jsou třeba firewally, ale to já od nich nikterak nežádám, poněvadž firewall mám lepší.

    K mé averzi k antivirovým programům mě dohnaly rané zkušenosti s antivirovými programy v minulosti, kdy byly slabší počítače. S antivirovým programem a aktivovaným rezidentním štítem se stal můj počítač silně nestabilní a pomalý. Od té doby tvrdím, že nejhorší virus je antivirový program a po pár hodinách letěl milý antivirák ven z mého počítače.

    Začal jsem tedy hledat jinde. Pořídil jsem si svůj první firewall, tehdy to byl ZoneAlarm. Bohužel, jak jsem po chvíli používání zjistil, ZoneAlarm je děravý cedník. Když jsem v Google zjistil, že autor odmítá opravovat bezpečnostní chyby ve free verzi, a že se některé viry naučily ZoneAlarm vypínat, přesedlal jsem na Kerio Personal Firewall. Ten už byl držák navíc s daleko jemnějšími možnostmi nastavení.

    Další problém jsem objevil u Outlook Expressu, který jsem používal na stahování mailů. Byl jsem přímo očitým svědkem toho, jak se stáhnul mail, pouhým náhledem mailu se mi propašoval soubor do temporary adresáře maskovaný jako spořič obrazovky a rovnou se jako bonus spustil. Nevěřil jsem svým očím! Mailový program, který spustí vira pouhým náhledem mailu! Věděl jsem, že toho programu se musím zbavit a hledat jiného mailového klienta. Jen jsem o nějaký čas později objevil, že MS vydal záplatu, která se tento problém s Outlookem pokoušela řešit. Později jsem navíc zjistil, že nastavit Internet Explorer do slušného zabezpečení znamená, že se jako browser stává nepoužitelným. Na každé stránce jsem musel odklikávat několik okýnek, kde mě milý browser upozorňoval, že kvůli zabezpečení nelze to a ono. Naštěstí tu byla Mozilla, která ještě ve verzi 0.8 vyřešila jak můj problém s Outlookem, tak i s Explorerem. Bohužel Mozilla je mrcha nenažraná a tehdy jsem kvůli ní muset povýšit hw. Po odstranění Outlooku a Exploreru se mi systém subjektivně zdál mnohem stabilnějším.

    Samozřejmostí je povypínat, co se dá. Takže já například neinstaluji sdílení souborů a tiskáren, protože jediná síť k počítači, ke které se připojuji je internet. Bohužel z řad zastánců Delphi je v oblibě ochrana programů, která vytváří registrační číslo pomocí MAC adresy síťové karty, kterou bohužel čtou pomocí netbiosu. Když neumí programovat a zjistit MAC adresu čistým způsobem, takž ať Ti lidé proboha jsou dělat něco jiného. netbios je nainstalován jen tehdy, když je nainstalováno sdílení programu. Musel jsem se tedy s některými programy rozloučit ve prospěch open source.

    Pokus přejít na Windows 2000 pod uživatelský účet a nepracovat pod administrátorským účtem bohužel neprošel. Až příliš mnoho programů prostě potřebuje administrátorský účet a já už neměl tu trpělivost neustále sledovat, kde co program mění a povolovat speciální práva na to či ono. Mnohdy to také nebylo vůbec jednoduché zjistit, co program vlastně za práva potřebuje.

    Poslední bylo zavedení sandboxu. Programy ve stylu Tiny Personal Firewall umožňují monitorovat aktivity programů a hlásit vše podezřelé. Někdy je to až otravné, věřili byste, že takový běžný instalák spouští třeba pět dalších programů?

    Taky jsem zakázal různé speciální skriptování vymyšlené Microsoftem, a které jsem nikdy nepoužil. Navíc jsem odstranil asociace přípon těchto skriptů ze systému.

    A teď si kladu otázku, k čemu by mi byl antivirus? Antivirus je primitivní program, který hledá známé virové sekvence. Jasně, je tu heuristika. Některé antiviry navíc dělají kontrolu mailů, co po nich nepožaduji, protože dobře nastavená Mozilla to zvládne lépe. Přesto je potřeba neustále stahovat nové a nové aktualizace virových databází z internetu, a přesto na mnohé nové viry není šance. Používat antivirus jako základ bezpečnosti mi přijde jako souložit s člověkem nakaženým AIDS a pak hledat, jak se vyléčit. Mám pocit, že hlavní význam antiviru je dávat člověku falešný pocit jistoty.

    Zapomíná se také na to, že mnozí lidé stále nemají stabilní připojení k internetu, ale zato mívají antivir sice se zoufale starou virovou databází, ale mají pocit bezpečnosti.

    Co by tedy antivirák na mém počítači měl řešit? Kontrolu mailů? Proč? Zjistil jsem, že když se zbavím Outlooku a Internet Exploreru, zbavím se i problémů s viry v mailech. Je samozřejmě potřeba nespouštět různé kraviny v přílohách mailu. Má mě blokovat podezřelý obsah na webu? Proč? ActiveX mi nehrozí, Flashe blokuju, a JavaScript mám také omezený jen na určité akce. Většina antivirů nedokáže ani to. Co různé skripty typu VBS apod.? Ty se prostě na mé počítači nedají spustit. Atd. Prostě u mě je antivirový program k ničemu.

    Na druhé straně antiviry úplně neodsuzuji. Dovedu pochopit, že pro obyčejného uživatele prostě není jiné řešení, protože cokoli jiného je nad jeho možnosti. Obyčejný uživatel prostě není schopen ani dobře nastavit firewall, natož další věci. A pokud mu sandbox začne hlásit něco podezřelého, tak to automaticky odklikne stějně jako cokoli jiného. Otázkou pak je, zda běžného uživatele by nebylo lepším řešením přejít prostě třeba na Linux, kde by pracoval pod neroot účtem a spousty problémů by se tak zbavil.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    15.11.2005 04:20 XXX | skóre: 4 | blog: CAD | X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj názor na antivirové programy
    Mužu jenom potvrdit z vlastní zkušenosti, :-) že nejmenovaný, "neexistující" :-), člověk, pracující na nejmenovaném nesvobodném OS, pracující v nejmenované firmě zabývající se programováním nejmenovaného softwaru, vubec jmenované i nejmenované aplikace nepoužívá a je uplně v pohodě... :-) A kdyby přestal pařit jednu nejmenovanou hru tak už je dávno zpátky na Gentoo.... :-)
    15.11.2005 08:25 Niel | blog: internet_cez_nokia_6230
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj názor na antivirové programy
    Uplne suhlasim s autorom. Osobne kladiem ovela vatsi doraz na firewall napr ako na antivirak. A mimochodom tvorcovia virov priznajte si uz davno ste nespravili nic poriadneho:)
    A ked to spravite tak nam ani antivirak nepomoze!!!
    stativ avatar 15.11.2005 08:42 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj názor na antivirové programy
    asi tak, jeden z poslednich dobrejch viru byl Morrisuv cerv z roku 1988, ten se aspon hezky potajmu siril pakety, ted se siri jenom blbosti uzivatele
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    15.11.2005 09:27 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj názor na antivirové programy
    Mám podobnou zkušenost a ač je to k neuvěření, dokonce i při používání Outlook Express a Internet Explorer (tady je ale nutný podotknout, že mi za x let nepřišel mailem jedinej vir a na nebezpečný weby jsem v tý době vůbec nechodil). Fungoval jsem s nima na Windows 98 a XP odhadem asi rok (předevšim kvůli rychlosti, alternativní řešení byly buď horší funkčně, nebo pomalejší), dokonce i bez firewallu (pokud nepočítám NAT) a neměl jsem jedinej problém. Když dneska vidim, co jsou lidi schopný naplácat za "ochrany" do svejch Windows 98 na 300 MHz Celeronech s 64 MB RAM, chce se mi skoro brečet, při týhle rychlosti bych si snad čet poštu jedině přes telnet a o surfování nemůže bejt ani řeč, to by bylo sotva tahání kačera louží.

    Dneska sice antivir i firewall (zmíněnej ZoneAlarm) používám, ale jde mi předevšim o to, abych o případnym problému věděl, ubránit se umim většinou sám. Je pro mě pohodlnější mít v systému dva hlídače, který mě na problém upozorněj, než po nich pátrat ručně a většinu času zbytečně.
    xxx avatar 15.11.2005 13:57 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj názor na antivirové programy
    Podle antiviry meli opodstatneni v dobe DOSu, zavirovanejch disket a bootviru. Dnes uz mi taky pripadaji zbytecne.
    Please rise for the Futurama theme song.
    15.11.2005 17:30 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj názor na antivirové programy
    No mě naučil používat antivir svého času "Jedna Polovina" a od té doby mě to nepřešlo. Je fakt že jsem vir na svém počítači měl naposled když jsem si ho nechal na požádání poslat. Na druhou stranu to že viry už neformátují hard neznamená že by neškodily. Pozval mě kamarád že mu jeho počítač s win98 chodí opravdu výrazně pomaleji než dřív. Jen v adresáři Windows ukázal antivir 68 různých virů, docela rád bych zjistil co by se stalo kdyby z něj vlezl na svůj účet :-). Prostě si nemyslím že by človíček bez znalostí z oblasti IT měl zůstávat bez antiviru klidným pokud má pevné připojení na net protože antivir už dnes nechytá jen klasické viry (kdo dokáže definovat?) ale zabraňuje vstupu i jiné havěti která se na netu nalézá často i bez přispění provozovatelů stránek které navštívíte.
    15.11.2005 17:49 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj názor na antivirové programy
    Prosím, neberte tuto moji reakci znevažování, vašeho názoru si cením.

    Ale jak jsem psal ve svém článku, jsou daleko účinnější metody, jak zabránit vstupu různé havěti na počítač, než je antivir. Antivir je navíc v zachycování havěti značně nespolehlivý a ve skutečnosti zachytí jenom něco, už z principu jeho funkce.

    Já bez obav vstupuji na jakékoli webové stránky a problém s havětí nemám.

    Ale to neznamená, že bych s vámi nesouhlasil. Pro běžného uživatele je antivir dobrá cesta, ale bohužel značně kompromisní a nespolehlivá. Jen jsem vyjádřil svůj názor, že pro poučeného uživatele je antivir celkem zbytečnost.
    15.11.2005 18:06 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj názor na antivirové programy
    V žádném případě neberu odlišný názor jako znevažování mého :-) spíš naopak. Rozdílné názory umožňují nad problémem přemýšlet z více pohledů a tak jim lépe porozumět.

    Souhlasím s Vámi že jsou i jiné a mnohdy spolehlivější způsoby jak se zaplevelení počítače ubránit. Ovšem krásný příklad kdy se bez antiviru a podobných programů člověk neobejde je počítač pro děti které chtějí na internet. Zkusil jsem a zaplakal :-). Jsem prakticky stejného názoru jako Vy ale rád bych ho doplnil o to že když chybí rozum u klávesnice je antivir a spol.lepší řešení než žádné a to zvláště na pevné lince k internetu. Váš rozbor by mohl neznalého problematiky který sem náhodně zavítá utvrdit v tom že vše je zbytečné a já se bojím že zas narazím na podobný počítač co jsem ho popisoval :-).

    Jen tak mimochodem, tenkrát jsem smáznul disk, znova nainstaloval z jeho originálního CD W98 bez záplat, nainstaloval a nastavil Kerio a Avast. No a od té doby je klid a pořádek. Nezměnil se uživatel ani jeho přístup a vše funguje (a doufám že i dlouho bude :-) ).
    16.11.2005 00:58 Niel | blog: internet_cez_nokia_6230
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj názor na antivirové programy
    Jsem prakticky stejného názoru jako Vy ale rád bych ho doplnil o to že když chybí rozum u klávesnice je antivir a spol.lepší řešení než žádné a to zvláště na pevné lince k internetu.
    ked pri klavesnici chybi rozum tak sorry ale nepomuze ani antivir!!!

    (LONG LIVE MITNICK)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 15.11.2005 17:35 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj názor na antivirové programy
    Musím potvrdit, že antivir je na nic. Taky jsem v mých dobách Windows antivir nepoužíval, antispyware taky ne. Nakonec jsem si AVG nainstaloval, ale pak mi vypršela licence...nikdy nic nenašel.
    rADOn avatar 15.11.2005 21:37 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj názor na antivirové programy
    i kdyz bych to neformuloval tak kategoricky musim potvrdit ze provozuju win98 bez antiviru v uplnem klidu. vyhozeni jakychkoliv programu zalozenych na MSHTML komponente z netoveho provozu je zaklad. ale k tvrzeni ze se autor zbavil vbscriptu jsem skepticky - da se zaridit ze neni videt ale uplne ho odstranit ze systemu by byla znacne chirurgicka prace. win98 maji v instalaci vbscript jako "volbu" ale spousta dalsiho MS softu ho stejne potichu nainstaluje. ostatne s uplnym zbavenim se MSIE je to stejne.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    pavlix avatar 12.6.2007 23:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Můj názor na antivirové programy
    Hmm, tak tady taky. Koukám, že psát umíš docela dobře. Co takhle zkusit přehodnotit svůj přístup a psát k věci i v případě komentářů k článkům ostatních?

    Troška sebereflexe by neškodila.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.