abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Společnost Valve aktualizovala přehled o hardwarovém a softwarovém vybavení uživatelů služby Steam. Podíl uživatelů Linuxu aktuálně činí 2,32 %. Nejčastěji používané linuxové distribuce jsou Arch Linux, Ubuntu, Linux Mint a Manjaro Linux. Při výběru jenom Linuxu vede SteamOS Holo s 45,34 %. Procesor AMD používá 75,04 % hráčů na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 11:33 | Pozvánky

    Blíží se léto, chladiče topí, tranzistory se přehřívají, novinářům pomalu docházejí témata a nastává klasická okurková sezóna. Je tomu tak i mezi bastlíři? Na to se podíváme na Virtuální Bastlírně! Tentokrát se strahováci podívají na zoubek velmi slibně vypadajícímu open-source EDM projektu - ne, nejde o taneční hudbu, ale o elektroobrábění. Ukáží taky, jak vypadá starší cykloradar zevnitř nebo jak se testuje odolnost iPhonů.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Humor

    CEO Microsoftu Satya Nadella odstoupil z představenstva Starbucks [CNBC, SEC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    2.6. 16:22 | Upozornění

    Společnosti Ticketmaster byla odcizena databáze s osobními údaji (jméno, adresa, telefonní číslo a část platebních údajů) 560 miliónů zákazníku. Za odcizením stojí skupina ShinyHunters a za nezveřejnění této databáze požaduje 500 tisíc dolarů [BBC].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    31.5. 23:55 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 24.05 linuxové distribuce NixOS (Wikipedie). Její kódové označení je Uakari. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání. O balíčky se v NixOS stará správce balíčků Nix.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    31.5. 17:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.48.0 sady nástrojů pro správu síťových připojení NetworkManager. Novinkám se v příspěvku na blogu NetworkManageru věnuje Fernando F. Mancera. Mimo jiné se v nastavení místo mac-address-blacklist nově používá mac-address-denylist.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    31.5. 17:11 | Komunita

    Před 25 lety, 31. května 1999, započal vývoj grafického editoru Krita (Wikipedie). Tenkrát ještě pod názvem KImageShop a později pod názvem Krayon.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Rozcestník

    D. B. C. Peirre: Vernon Bůh Little

    16.7.2013 23:30 | Přečteno: 824× | personal | poslední úprava: 16.7.2013 23:28

    Můj milý kulturní deníčku. Už hrozně dlouh mi vrtá hlavou román Vernon Bůh Little od D. B. C. Pierra. Dal jsem si jí dvakrát a asi to brzy udělám znova. Nejlíp vyhradit si na ní jeden den. Ano, tento zápisek nemá nic společného s linuxem, ale ne jen otevřeným softwarem živ je člověk. D. B. C. Pierre je pseudonym. To D. B. C. znamená dirty but clean. Špinavej ale čistej. Fetoval, ale už to nedělá. Napáchal spousty neplech, ale nepokračuje, nezavírá nad nima oči, nepopírá je. Jsou jeho součástí, ale je to minulost.

    Vlastním jménem Peter Finlay. Původem z Austrálie, pak rodina přesídlila do Mexika, odtama do Texasu. Když mexická vláda znárodnila banky a devalvovala měnu, přišla celá rodina na buben. Peter tomu moc nepomoh, pustil se natvrdo do forbesu a koksu. Když už nebylo od koho si půjčit a všichni chtěli svoje prachy zpátky, zdrhnul do Irska. Zavřel se v nějakym prdelákově a napsal Vernona Boha Littla. Dostal za to Booker Prize, spousty prachů a začal splácet dluhy. True story.

    S tím Vernonem je to na delší vyprávění. Je to náctiletej fracek co se protlouká pubertou v texaským maloměstě plným obézních blbců a úchylů všeho druhu. Aspoň na začátku takhle působí, ale zastihnem ho v dost prekérní situaci. Knížku vypráví on a to jak mu zobák narost. V první řadě vám vypráví jak zdrhá před policajtama a mediálníma mrdkama. Postupně odhaluje, jak se to sakra semlelo ten den, kdy jeho kámoš Jesus vzal brokovnici a na školním dvoře postřílel několik svejch spolužáků a skoro sejmul učitele. Všechno vám ale bude skládat postupně. Vernon přežil, Vernon Brian Little se jako jedinej s Jesusem kamarádil, Vernon se kroutí jak had, když má povědět, jak to bylo. Vernon je první po ruce a jde po něm tlustá blbá, která krutě potřebuje výsledky a shodit aspoň třicet kilo. Ale krom policajtů má v patách i novináře všeho druhu. Hlavně jednoho hladovýho zmrda, co cejtí příležitost. Jak tak zdrhá, dostane se až do Mexika, kde by moh ve svý vysněný chajdě na pláži strávit inkognito zbytek života. Ale jasně, že ho čapnou, sám vleze do pasti.

    A pak se rozjede neuvěřitelnej kolotoč, pořád puberťákem vyprávěnej příběh, ale přitom břitká kritika současnýho světa. Jak říká Chuck Palahniuk: "Když chcete věci dohnat do extrému, nechte je dělat Američany". Tady D.B.C. Pierre provádí myšlenkovej experiment, jak by to taky mohlo dopadnout, když dotáhneme do extrému reality show a hrdelní právo. Tady to nabírá rozměr antickýho dramatu a jo, bude i deus ex machina. Hrdina ač nevinen souzen; zasáhne do soudu a obrátí se to proti němu. Čeká na smrt a z puberťáka se pomalu stává dospělej chlap. Vernon Bůh Little.

    Na tý knížce je skvělá jedna věc. Má spousty vrstev a dá se číst několikrát po sobě. Použitým jazykem připomene Mládí v hajzlu, ale hloubkou námětu jsme někde úplně jinde. Z útržků vyprávění si skládáte obrázek dalšího středoškolského masakru palnou zbraní, pomalu do sebe zapadají motivace jednotlivých postav a pořád zůstává spousta detailů pro třetí nebo čtvrté přečtení. Pak můžete meditovat o symbolech. Střelec se jmenuje Jesus, schválně se podívejte, jak s němu chovalo jeho okolí. Městečko, v němž děj začíná a končí se jmenuje Martirium. Atd. atp.

    Vřele doporučuji. Anglicky vyšlo v roce 2003, u nás v překladu Davida Petrů v nakladatelství Odeon o dva roky později. U knihkupce to už nejspíš nenajdete a pokud ano, berte všemi deseti. Každá slušná okresní knihovna by to měla mít.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.7.2013 01:20 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: D. B. C. Peirre: Vernon Bůh Little
    téma odcudzenosti, osamelosti, nezmyselnosti bytia, frustrácie, strachu z ostatných, úpadku generácií bez ideálov, bezohľadnosti, násilia... - nie náhodou hlavná téma súčasnej literatúry a filmu (odhliadnuc od komerčnej produkcie, ktorá nadbieha túžbe za zážitkami až za hranicami zvrátenej predstavivosti). Tie knihy a filmy, vypovedajúce o súčasnosti, sú vždy znepokojujúcou reflexiou o dobe, v ktorej vznikajú a odrážajú životný pocit tvorcov z týchto generácií, majúcich potrebu ísť pod povrch, s ktorým sa na rozdiel od nich uspokojí väčšina ich súčasníkov. Kladú otázky - ale čoraz častejšie nenachádzajú žiadne uspokojivé odpovede. Mali by k nim provokovať čitateľa a diváka, ale ten nechce vidieť iba holú pravdu o sebe, radšej uniká do fantázie, do neobyčajných svetov, ktoré nie sú také nudné ako obyyčajná realita.

    A uspokojivé odpovede potom ponúkajú rôzni ideológovia, ktorí podložia svoje hypotézy presvedčivými štatistickými dôkazmi.
    pawleeq avatar 17.7.2013 09:06 pawleeq | skóre: 19 | blog: pawlixblg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: D. B. C. Peirre: Vernon Bůh Little
    Njn, z toho důvodu moc nečtu sci-fi a fantasy, protože je to většinou holej eskapismus autora i čtenářů. Teda neříkám, že si občas nezarelaxuju u nějakýho Prattcheta, nebo A. C. Clarka, ale to jsou spíš výjimky.
    Overground against monoculture.
    17.7.2013 10:16 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: D. B. C. Peirre: Vernon Bůh Little
    Musím povedať, že tunajšie debaty o knihách ma dostali:). Naozaj neviem, či je to aj niekde na iných fórach vyslovene nezameraných na literatúru, a či sa tu schádza nejaká nereprezentatívna vzorka mladých ľudí, ale tu som si poopravila dojem, že by sa bolo treba báť v budúcnosti technokratickej jednostrannosti. Minule ma zaujal (v maďarskom znení:)) tento film podobnosťou s dneškom. Po 1600 rokoch sa pomery a vzťahy vo svete príliš nezmenili - napriek tomu to nevyzerá, že by mohla definitívne zvíťaziť akákoľvek- aj technokratická - obmedzenosť. Tak to je to, čo si odtiaľto s dobrým pocitom odnášam.
    rADOn avatar 17.7.2013 12:25 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: D. B. C. Peirre: Vernon Bůh Little
    Za escapismus by se dala v určitné míře považovat jakákoliv literatura. Nebo jakékoliv umění. Já mám radši SF literaturu právě proto že neutíká před tématy která se nevejdou do pár zavedených chlívečků.
    Střih na Dr. Virginii Rambaliovou, socioložku, NYU, její jméno, fakulta a škola pulzovaly růžovými písmeny na obrazovce.

    "S ohledem na jejich sklony k aktům bezdůvodného násilí," řekl někdo, "naši diváci ztěží pochopí, proč trváme na tom, že tento jev není formou terorismu."

    Doktorka Rambaliová se usmála. "Je zde vždycky bod, v němž terorista přestává manipulovat soustavou masmédií. Bod, za nímž násilí může vzrůstat, ale za nímž se terorista stává symptomem samotných médií. Terorismus v obvykle chápaném smyslu je úzce spojen s masmédii. Panther Moderns se liší od jiných teroristů právě v jejich stupni sebeuvědomění, v jejich pochopení míry, jíž média odlučují akt terorismu od jeho prvotního sociopolitického záměru…"

    "Urvi to," řekl Case.

    Gibson, 1984. Můze k tomu dnešní autor něco dodat?
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    pawleeq avatar 17.7.2013 12:36 pawleeq | skóre: 19 | blog: pawlixblg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: D. B. C. Peirre: Vernon Bůh Little
    Záleží hlavně na autorovi, jestli svoje dílo zamýšlí jako únik ze světa, nebo jako jeho komentář. Každoročně vychází sborník Mlok, kde otiskují sci-fi povídky a jednu novelu a dá se tam najít oboje. Utopický eskapismus, kde se na pozadí mrcasí myšlenka emancipace umělé inteligence, nebo komentář současné společnosti vyvedený ad absurdum v kulisách fabulované budoucnosti.

    Gibsona bych si měl taky zase zopáknout. Nebe nad přístavem bylo šedé, jako mrtvý kanál televizní obrazovky...
    Overground against monoculture.
    rADOn avatar 17.7.2013 15:03 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: D. B. C. Peirre: Vernon Bůh Little
    Prudce lokální sborník je přesně to podle čeho si obrázek neuděláš, to je záležitost pro fandy žánru. Jestli si chceš udělat názor na SF, musíš se vyhnout Sturgeonovým 90%. Escapismus nemá s literární kvalitou moc společného. Třeba takový Nonstop je 100% escapismus, a přesto toho o lidech říká hrozně moc a líbí se i lidem kteří nemají ke SF žádný vztah. Troufl bych si říci že na libovolné _současné_ téma ti dokážu doporučit SF ze který padneš na prdel, escapismus neescapismus :-P

    BTW Gibsona mám zrovna teď rozečteného (Země slídilů).
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    Bystroushaak avatar 17.7.2013 19:43 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: D. B. C. Peirre: Vernon Bůh Little
    Nebe nad přístavem bylo šedé, jako mrtvý kanál televizní obrazovky...
    Osobně jsem nikdy nepochopil, proč zrovna tahle věta. V knize jsou imho o dost památnější citace.
    pawleeq avatar 17.7.2013 20:41 pawleeq | skóre: 19 | blog: pawlixblg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: D. B. C. Peirre: Vernon Bůh Little
    Protože je první.
    Overground against monoculture.
    rADOn avatar 18.7.2013 10:18 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: D. B. C. Peirre: Vernon Bůh Little
    A protože je to poezie.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    17.7.2013 09:44 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: D. B. C. Peirre: Vernon Bůh Little
    Btw, sice totalne off-topic, ale zeptam se :-) Jak se dari Cadusu?
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    pawleeq avatar 17.7.2013 12:22 pawleeq | skóre: 19 | blog: pawlixblg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: D. B. C. Peirre: Vernon Bůh Little
    Momentálně mrtvo, jak se umoudřilo počasí, začal jsem honit agrotechnické lhůty a vrátil se k zednickému náčiní. Zatím nemám odvahu otravovat Pepu Kufnera, abychom rozepsali témata pro studenty.
    Overground against monoculture.
    17.7.2013 09:52 rbc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: D. B. C. Peirre: Vernon Bůh Little
    Četl's něco od Bukowského ? Dá se to srovnat ? Myslím styl, pointy, uvěřitelnost ..
    pawleeq avatar 17.7.2013 12:25 pawleeq | skóre: 19 | blog: pawlixblg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: D. B. C. Peirre: Vernon Bůh Little
    Od Bukowskiho jsem před lety něco málo načet (Hollywood, Poštovní úřad, Faktótum, Všechny řitě světa i ta má a možná ještě něco). Určitý srovnání je možný tak v rovině vypravěčskýho stylu, ale ve všem ostatním je to úplně jiná tvorba.
    Overground against monoculture.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.