abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:22 | Zajímavý software

    TerminalTextEffects (TTE) je engine pro vizuální efekty v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:11 | Pozvánky

    Od čtvrtka 30. 5. do soboty 1. 6. lze v Praze navštívit Veletrh vědy, tj. největší populárně naučnou akci v České republice, kterou každoročně od roku 2015 pořádá Akademie věd ČR. Vstup zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:11 | Komunita

    Canonical představil Ubuntu optimalizované pro jednodeskový počítač s RISC-V procesorem Milk-V Mars.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Nová verze

    Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 24.5.1 Havier. Přehled novinek v Changelogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:44 | IT novinky

    Společnost xAI založena Elonem Muskem a stojící za AI LLM modelem Grok získala investici 6 miliard dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:44 | IT novinky

    Finálový zápas mistrovství světa v ledním hokeji přinesl nový rekord NIX.CZ (𝕏): "Dosavadní absolutní maximum našeho propojovacího uzlu bylo překonáno v čase 21:10, kdy jsme při přenosu dat dosáhli 3,14 Tbps. Je třeba také doplnit, že po deváté hodině večerní byly na maximu i ostatní datové přenosy nesouvisející s hokejovým šampionátem".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:11 | Pozvánky

    Přihlaste svou přednášku na další ročník konference LinuxDays, který proběhne 12. a 13. října na FIT ČVUT v pražských Dejvicích. CfP poběží do konce prázdnin, pak proběhne veřejné hlasování a výběr přednášek.

    Petr Krčmář | Komentářů: 0
    25.5. 19:00 | Zajímavý projekt

    Na crowdsourcingové platformě Crowd Supply byla spuštěna kampaň na podporu open source biometrického monitoru ve tvaru hodinek HealthyPi Move. Cena je 249 dolarů a plánovaný termín dodání listopad letošního roku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.5. 22:22 | Upozornění Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    24.5. 17:44 | Nová verze

    Firma Murena představila /e/OS verze 2.0. Jde o  alternativní sestavení Androidu bez aplikací Google. Mezi novinkami je podrobnější nastavení ochrany soukromí před sledováním aplikacemi. Murena prodává několik smartphonů s předinstalovaným /e/OS (Fairphone, repasovaný Google Pixel 5).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (89%)
     (3%)
     (4%)
     (4%)
    Celkem 934 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    misto pocitu

    23.5.2015 12:13 | Přečteno: 1124× | kecy | poslední úprava: 24.5.2015 13:16

    Necekejte ode me zadne odborne clanky, na blog se chodim spis vyplakavat apod. A neberte nic z nasledujiciho textu vazne, jen si sem tam vycistim hlavu psanim toho, nad cim zrovna premyslim. Treba si z toho textu nekdo neco vezme. Spis ne :D

    To je zvlastni, ze kdyz premyslim, tak si dokazu predstavit sama sebe jak mluvim treba i hodinu v kuse, ale v realu to proste nedavam, reknu nejakou blbost a je to. Ztratim se. Nemam co rict. V hlave premitam nad vhodnym novym tematem a nebo uz jsem myslenkama nekde uplne v prdeli. Pritom, abych mluvil, potrebuji byt v pritomnosti. Hezky vnimat to, co rikaji ostatni, a prijimat to, jako by to byl tok mych vlastnich myslenek. Potom mi budou naskakovat asociace – veci s kterymi mohu navazat na vedenou konverzaci, nebo to bude skok nekam jinam a ja muzu zacit mluvit o necem uplne jinem, kdyz mi to pri vnimani ciziho pribehu z niceho nic vskoci do hlavy. Ale bude to prirozene, protoze jsem vse vnimal a takto prirozene se to stalo – proste me pri probiranem tematu napadla jina myslenka na uplne jine tema. To by pri rozhovoru melo potom snad pusobit jinak, nez kdyz z hlavy po dlouhem dumani, o cem mluvit, vylovim neco, o cem bych rad povedel ostatnim – to by pravdepodobneji pusobilo neprirozene.

    Ale vsiml jsem si, ze vetsinou, kdyz premyslim, premyslim v budoucnosti – predstavuji si, co budu delat, jak to budu delat, planuji apod. Zato vim, ze kdyz chci mluvit, potrebuji byt v hlave spis v minulosti. Vzpominat, a vykladat moje pribehy z minulosti, to co se mi prihodilo, to co me momentalne trapi, cim se ted zabyvam, co se stalo apod. Takto to alespon dela vetsina lidi, co jsem si vsiml. Pripadne mi ale, ze jsem od techto lidi zcela odlisny – totiz jsou podle me dva typy lidi – ti, co premysli prevazne v minulosti, a ti, co v budoucnosti. Ti co mysli v minulosti jsou podle me vice ovlivneni svymi emocemi, nedokazi se soustredit na nejaky slozitejsi problemy, nejsou tak intelektualne vyvinuti. Melou porad dokola o fajn vecech, co zazily, a jen cekaji az prijde dalsi. Pritom vsak vubec nevnimaji nove udalosti jako neco, o cem by pozdeji vypraveli, proste je prozivaji v pritomnem okamziku a pote si na ne nekdy pozdeji zase prirozene vzpomenou a zacnou vykladat. Tento typ premysleni je podle me mnohem prirozenejsi a zdravejsi, nebot si stavi na pritomnem okamziku. A kdyz neni nic, ceho se momentalne chytit, tak neco takoveho vybuduje z minulych vzpominek – vzkvete nova diskuze, ktera uz bude opet v pritomnosti.

    Zato lide, co premysleji dopredu jsou pekne vychcani. Maji veci daleko lepe promyslene, dokazi z urcitych situaci vytezit co nejvic, ale stejne jsou podle me pozadu, protoze je to manipulativni a neprirozene. Maji vrozeny pohled na svet jako pozorovatele. Pozoruji ostatni a pote premysleji, jak se zapojit do deje, misto toho, aby byli soucasti deje stale, bez takoveho premysleni. Mohou tak sice vyvodit cena pouceni, pro nature typ lidi tim, ze analyzuji jejich chovani a vysvetli je, ale sami poradne nemaji ten pravy zivot. Je to jako clovek, ktery je neuveritelny fanda GoTka – porad se cumi na ten serial, porad cte knizky, checkuje Martinuv blog. Vyzna se ve svete GoTka – vyzna se v nem tak, ze vsechny a vsechno zna, hezky si analyzuje vsechny situace, vyvodi zavery – ted vi, co by bylo vhodne, aby kdo co udelal, aby se co jak stalo, je to mistr. Ale je to stale jen pozorovatel. Je bezceny. To ty postavy (i kdyz neexistuji...) maji skutecny zivot. Protoze ony jsou pozorovany, ony zazivaji vse, co ostatni pote jen studuji. Ostatni lide vice reaguji na ne, nez ony na ostatni – maji vyssi status. Za to takovy clovek, ktery je cely zivot znam jako nejvetsi fanda GoTka ma asi zivot celkem nahovno, ze?

    Uz kdyz jsem chodil na 1. stupen zakladky, tak mi po dlouhych odpolednich hodinach stravenych u televize doslo to nejvetsi pouceni, jake muze clovek z cuceni na telku ziskat – totiz nikdo (totiz temer nikdo...) v zadnym filmu neztracel cas tim, ze by sledoval televizi o.O Zvlast v tech akcnich filmech, kde maji hrdinove ty nejvic fajne zazitky. A ty zazitky jsou prave to, co by melo byt v lidskem zivote podstatne, protoze v nás vyvolavaji ruzne pocity a emoce. Zazivame neco, na zaklade cehoz jsme zacali rozlisovat dobre a spatne veci. To napriklad takovy obycejny kamen nedokaze.

    Lide maji ruzne nazory o tom, proc jsou podle nich duleziti a proc je lidsky zivot cenny. Ale proc je nejaky clovek cenejsi nez napriklad nejaka dlazebni kostka ze zuly. Zula je prece fajn :/ je to tak, ze lide si casto mysli, ze jsou vyjmecni, a proto maji cenu, jenze hadejte co. stejne tak, jako zadny clovek neni stejny jako jiny, tak i zadna kostka zuly neni stejna jako nejaka jina. Proc ma teda kurva clovek vetsi hodnotu nez ta zula? Nekdo by do toho zde mohl zatahnou vice abstrakce a proste rict, ze clovek ma vetsi cenu jenom pro cloveka, proste protoze je to zase clovek. Pro zulu bude mit zase vetsi cenu jina zula, protoze zula... prestanme s tim a podme dokazat, ze clovek ma vetsi cenu nez zula pro cele universum. V cem je clovek tak jiny – v tom, ze uvnitr nej je zivot? Jsou to jen procesy, ktere se odehravaji uvnitr nas, je to jen vlastnost... neznamena to, ze kdyz se nejaka cast uvnitr nas, nebo nejaka nase cast hybe, tak ma vetsi cenu. To nic neznamena.

    Clovek je hodnotny prave diky svym emocim – to je to, co jej opravdu odlisuje od vseho jineho. I kdyby clovek byl bez emoci, jen holy rozum – byl by pote jak nejaky vypocetni stroj – je cenejsi robot (at uz ma treba AI level over 9000) nez clovek? Rekl bych, ze takovy robot ma asi stejnou cenu jako ta kostka zuly. Clovek se muze snazit byt jak chce rozumovy, ale tohle nepopre. Vse, o co cloveku jde, jsou jeho emoce. Zensky na to prisly! (lol) je to to, proc clovek dela vsechno, co dela. I kdyz si to clovek neuvedomuje a zapira to jakkoli chce – treba uplne zaprel svoje emoce a dela vse jen pro pokrok ve vede. Nema z toho zadne vyhody – nic, jen pracuje jako stroj. Proc to dela? Asi si mysli, ze je to spravne, ne? A jak se asi clovek citi, kdyz dela neco, o cem si mysli, ze je to spravne? Rekl bych, ze dobre. Takze proc to ten sulin dela? Aby se citil dobre. Proste jen ze sebe bude mit dobry pocit.

    Tak jo. Ale neni lepsi, kdyz clovek tohle vi, proste zajit do bordelu a uzit si trochu chvilkovych poteseni, potom se zfetovat atd.? Proc zustavat u pocitu jsem spravny clovek, nedelam nic spatneho – muze totiz zazit mnohem vice pocitu. Nerikam, ze je vhodne ulitavat na sexu a drogach, to by se vratilo v negativnich emocich, coz asi nikdo nechce. Spis jen by se mel kazdy zamerit na ty emoce – vedet, ze ve vysledku vsechno dela kvuli nim. A prizbusobit svuj zivot tak, aby ty emoce byly co nejcastejsi, nejsilnejsi, nejpozitivnejsi a dlouho trvajici tak, aby ten zivot mel smysl. Premysleli jste nekdy o smyslu posmrtneho zivota? Krestane vam reknou, ze smysl jejich zivota je dostat se do nebe. No, OK teda... ale co v tom nebi, ze jo? Jaky to tam asi bude. No, jedina dobra vec, kterou si muzem predstavit je, ze nas postihne nejaky pozar pozitivnich emoci. To je asi jedine, co z naseho pohledu dava smysl. Proc jinak chtit do nebe? Muze byt jiny duvod, ktery nedokazeme pochopit, ale jedina kladna vec co si lze predstavit, jsou dobre pocity. Coz je imho prozatim dobra aproximace.

           

    Hodnocení: 28 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.5.2015 12:26 Frrk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    TL;DR, ale byt tebou nejdriv bych si ujasnil genderovou otazku.
    23.5.2015 13:36 marti(y)nkaz(s)turca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Miriam Andel Telefon:06206 935-111 Telefax:06206 935-104
    23.5.2015 12:31 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    O cene cloveka a lidskeho zivota jsem premyslel mockrat a dluzno podotknout, ze jsme na toto tema s prateli vedli dlouhe diskuse vzdy nad sklenkou neceho dobreho. Cenu zivota cloveka imho nelze stanovit absolutne. Vzdy zalezi na tom, kdo dany zivot ocenuje. Pro vasi rodinu bude mit jiste vas zivot velkou cenu, ale pro mne je absolutne bez ceny. Ta zula ma pro mne vetsi cenu. Pokud vsak posuzujeme problemy s dopadem na celou spolecnost(vynucene prerozdelovani vs. pochybne preziti nekolika starnoucich jedincu diky statnimu zdravotnictvi), je to velmi tezke. Pro mne, a nejsem sam s timto nazorem, ma vetsi cenu svoboda nakladani s vlastnimi penezi nez prodluzovani zivota lidi, ktere neznam a jsou mi ukradeni. Ale zase jsme u toho, ze pro toho daneho cloveka a jeho rodinu bude mit jeho zivot vetsi cenu nez ma svoboda a zivot muj. Z hlediska spolecnosti je vsak svoboda dulezitejsi nez pochybny prospech nekolika clenu vynuceny pod hrozbou vezeni na zbytku.
    Bystroushaak avatar 23.5.2015 13:39 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Kdyby to mělo odstavce, možná by to i někdo přečetl. Takhle o tom silně pochybuji.
    23.5.2015 18:57 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Asi by to chtelo rozdelit do odstavcu, ale porad to je z poslednich blogu jediny, pod kterym pisu komentar :)
    Vse, o co cloveku jde, jsou jeho emoce.
    Vidim to stejne, uz parkrat jsem se tu snazil obhajit teorii, ze velka vetsina lidskeho chovani je motivovana snahou citit se lip.
    Ale proc je nejaky clovek cenejsi nez napriklad nejaka dlazebni kostka ze zuly.
    "Cena" v podstate vyjadruje miru subjektivniho pocitu, ktery se lisi clovek od cloveka (a muze se menit v case). Takze otazka, jestli je clovek cennejsi nez zula, nedava smysl.
    23.5.2015 19:06 Z.z.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Vidim to stejne, uz parkrat jsem se tu snazil obhajit teorii, ze velka vetsina lidskeho chovani je motivovana snahou citit se lip.
    Prečo by to bolo treba obhajovať. To je úplný základ motivácie. A bez motivácie niet nijakej aktivity.
    23.5.2015 21:08 backinabag | blog: backinabag
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Taky nevim, to je spis otazka na (pokud si dobre vzpominam) JS a ondreje zajicka :)
    Fluttershy, yay! avatar 23.5.2015 23:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Vidim to stejne, uz parkrat jsem se tu snazil obhajit teorii, ze velka vetsina lidskeho chovani je motivovana snahou citit se lip.

    To by mohlo být blízko pravdě za předpokladu, že „dobrý pocit“ není jen vedlejší efekt a skutečná motivace není zakódovaná někde jinde.

    Příklad jednoduchý, ale pro přežití druhu klíčový: I puberťák, který se nehecuje s vrstevníky a není vystavený vlivu médií, bude první nadržený (biologicky podmíněno), a proto sexuálně aktivní – až nakonec dojde k sekreci hormonů, díky kterým se bude cítit dobře, což ale má taky svůj důvod (aby u těch aktivit zůstal).

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.5.2015 11:16 Z.z.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Prečo to tak komplikovať? Cítiť sa lepšie = byť spokojný = byť v rovnováhe s okolím aj so svojím "vnútrom" (mať uspokojené potreby, necítiť nedostatok, ani prebytok niečoho zbytočného, čoho sa človek potrebuje zbaviť, aby mu nebolo nepríjemne ). Každý má ale inú hierarchiu potrieb/hodnôt, a teda iné ciele, iné záujmy, osvojuje si priebežne iné pravidlá, normy, vzory správania, čo súvisí so skúsenosťami a s ďalšími vlastnosťami, ktoré vytvárajú to, čomu sa hovorí jeho individuálna osobnosť. Správanie (česky v psych.: chovanie) je reakcia na vnútorné aj vonkajšie podnety, z ktorých si každá osobnosť vyberá v každom momente, tie, ktoré sú pre ňu - pre udržiavanie jej vnútornej rovnováhy - práve njdôležitejšie, určujúce... To sa mení s vekom, s prostrediami, ktoré na človeka vplývajú, s okolnosťmi, s jeho situáciou... A tie hormóny (biologické podnety) sú len jedným z množstva spletitých faktorov, ovplyvňujúcich v daný moment tie-ktoré reakcie...Základný cieľ je - ko hovorí b. - cítiť sa lepšie.

    Vezmime si "nadržaného" mladíka s vysokou hladinou testosterónu...povedzme že je vychovávný k tomu, aby miloval blížneho, pokladal rodinu za najvyššiu hodnotu, potláčal pudy, doma nemajú ani TV, ani internet, namiesto toho trávi rodina čas spoločnou prácou, meditáciou a slušnou nealko zábavou (kresťanské piesne pri rodinnom táboráku -viď programy o kresť. rodinách v TV LUX:))... Aj keby chcel niekomu občas jednu pribiť, alebo skúsiť nejakú tú sex. aktivitu, jednoducho nemôže, lebo by to nebolo v súlde s jeho svedomím.... cítil by sa potom nepríjemne... Odkladá si to, až keď s ožení s dobrou kresťankou.

    A keby náhodou zistil, že nie je na ženy, tak s s tým vyrovná sublimáciou:)... pôjde do katolíckeho seminára, alebo do kláštora, len by sa mohol cítiť dobre a nemal výčitky svedomia. :).

    Fluttershy, yay! avatar 24.5.2015 12:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    snip

    Tolik rádobyhumanitní zeď textu.

    Vezmime si "nadržaného" mladíka s vysokou hladinou testosterónu... Aj keby chcel niekomu občas jednu pribiť, alebo skúsiť nejakú tú sex. aktivitu, jednoducho nemôže, lebo by to nebolo v súlde s jeho svedomím.... cítil by sa potom nepríjemne...

    TIL správní křesťani nejsou schopni orgasmu mimo manželství.

    A keby náhodou zistil, že nie je na ženy, tak s s tým vyrovná sublimáciou:)... pôjde do katolíckeho seminára, alebo do kláštora, len by sa mohol cítiť dobre a nemal výčitky svedomia. :).

    No to teda.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.5.2015 12:46 Z.z.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    S tými angl.slovíčkami a skratkami na mňa páchate atentát:).

    No to teda.

    v ruštine nemáš? :)

    správní křesťani ...

    ak Ty povieš... ja s nejakými správnymi kresťanmi osobnú skúsenosť nemám:)
    24.5.2015 20:03 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    nekrm ho, je to mistni znamy troll
    24.5.2015 21:33 ストライダー飛竜
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Karlíku, ty pedofilnej plesnivej trolle, padej do Bohnic a nevotravuj !
    24.5.2015 21:43 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Vzdyt ma pravdu. Pan Kolibac zde vesele troluje. Nic proti tomu. Problem vsak je, ze ma administratorska prava a selektivne jich vyuziva vuci osobam, ktere nema v lasce.
    24.5.2015 22:06 Z.z.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    nie je jediný, kto si tu takto skúša, ako mu chutí moc... a chutí:)
    24.5.2015 22:07 M_train
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    No aby ses nerozplakal broučku. Prostě jen malá ukázka z tvého vysněného anarchistického a narcistického myšlení. Hlavně žádné normy, žádná pravidla, a všechno zprivatizovat.
    If you don't ask, you don't get
    24.5.2015 23:50 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    No aby ses nerozplakal broučku.
    Ja neplacu, neboj. ;-)
    Prostě jen malá ukázka z tvého vysněného anarchistického a narcistického myšlení.
    Ja snim o anarchii? Co se clovek o sobe nedovi. ;-)
    Hlavně žádné normy, žádná pravidla, a všechno zprivatizovat.
    Ja prece nemam problem respektovat normy na soukromem serveru. To s zadnou privatizaci a zakony a anarchii nesouvisi. Co je spatneho na tom, ze poukazu na problem, ktery vnimam (To, ze troll dostane admin prava?)? Imho nic.
    24.5.2015 21:42 Z.z.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    :)už ho poznám, vďaka
    24.5.2015 12:49 Z.z.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    *v tom katol. Írsku to už vyriešili
    24.5.2015 13:18 Altruizta | blog: zezhulena
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Asi by to chtelo rozdelit do odstavcu
    Done.
    neptejte se.
    23.5.2015 23:57 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Vyzna se ve svete GoTka – vyzna se v nem tak, ze vsechny a vsechno zna, hezky si analyzuje vsechny situace
    Připadá taky někomu úvodní znělka, jako by byla z pohledu dysonovy sféry? :-D
    Bystroushaak avatar 24.5.2015 14:06 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Dysonova sféra nedává moc smysl kolem planety :)
    24.5.2015 18:34 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Vím, mám moc velkou fantazii, ale minimálně pár lidí o tom uvažovalo :-D.

    Nejvtipnější je, že podle této znělky to opravdu vypadá, že svět GoT je na vnitřním povrchu duté koule (nebo něčeho takovýho) :-D. A potvrzují to i tvůrci té znělky:

    If you have a whole world inside a sphere, what would be in the middle of that sphere? The sun! Or whatever the light source of this world is.

    Každopádně dysonova sféra o průměru +- planety by pak měla lepší parametry z hlediska minimální pevnosti materiálu než klasická o vzdálenosti +- 1AU od slunce. A to slunce s těma obručema by mohl být umělý fůzní reaktor (na rozdíl od tokamaku nemusíš blob vodíku ve vesmíru izolovat od okolí šílenými materiály) :-D. Ty obruče by pak mohly způsobovat různou délku a intezitu léta a zimy :-D.

    Bystroushaak avatar 24.5.2015 19:24 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Zkus si přečíst Pán ledové zahrady, možná by se ti to mohlo líbit (ale dysonovo sféry tam nejsou).
    Každopádně dysonova sféra o průměru +- planety by pak měla lepší parametry z hlediska minimální pevnosti materiálu než klasická o vzdálenosti +- 1AU od slunce.
    Osobně zastávám názor, že dysonovu sféru nemá smysl zkoušet stavět z pevných materiálů. Imho má smysl jedině ten matrioškový roj, ale v tomhle mě asi moc ovlivňuje Accelerando.
    25.5.2015 01:31 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Mně osobně to připomíná spíš takové prstence, které se na starých glóbech používali na odečítání šířky a délky, u některých komplexnějších verzích byla i další rozličné prstencoidní udělátka (ekliptika, obratníky, polární kruh a pod.), viz např. tento obrázek.

    Nicménmě u Dysonovy sféry o velikosti planety by byl hlavně problém s přitažlivostí, protože homogení dutá koule by neměla na vnitřním povrchu žádnou přitažlivost (gravitační obdoba Gaussova zákona).
    25.5.2015 01:52 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: misto pocitu
    Jo nejspíš jo, vždyť je to fantasy s drakama :-).

    Přitažlivost by se nicméně dala udělat rotací.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.