abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    3.6. 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.6. 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu

    25. 1. 2013 | David Ježek | Hardware | 3874×

    V dnešním dílu Hardwarových novinek se podíváme zejména na to, co pro nás přichystal, resp. teprve chystá Intel. Dojde hned na několik nových procesorů, smutné oznámení konce celé jedné třídy komponent i upřesnění toho, co nás čeká v tomto desetiletí. Nevynecháme ale i další témata.

    Obsah

    Konec jedné éry: Intel přestane s výrobou vlastních základních desek

    link

    Poměrně dlouhotrvající koníček společnosti Intel, který s povděkem kvitovaly spousty lidí na světě, pomalu končí. Firma přestane vyrábět vlastní základní desky a nechá tento segment plně v režii partnerů, kterým bude samozřejmě nadále dodávat „čipsety“.

    Věc souvisí s přerodem struktury desktopových komponent v něco zcela odlišného. Zatímco v dobách 286, 386 či raných 486 bylo normální, že se člověk mohl rozhodnout, jaký použije diskový řadič, grafickou, síťovou, zvukovou kartu kolik si do desky osadí cache, postupem času se většina věcí integrovala do čipsetu (zhruba před dekádou) a nyní se postupně integruje do vlastního CPU. Jedno ale zůstávalo nadále, a to napájecí obvody, zejména ty pro CPU. Jenže s generací „Haswell“ (22nm tock, který míří na trh), potažmo „Broadwell“ (14nm tick, jehož počáteční výroba bude probíhat již letos), se i tyto části přesouvají na CPU. Ze základní desky se tak pomalu ale jistě opět z další části stává jen pasivní systém rozvádějící sběrnice a elektrickou energii mezi jednotlivými komponentami.

    Navíc výrobci za poslední dekádu hodně pokročili a i v nižších cenových segmentech umí vyrábět kvalitní základní desky s rozšířeným příslušenstvím pomocí dalších řadičů. Tak dejme Intelovým deskám sbohem.

    Hardwarové novinky

    Intel uvedl 22nm Celerony a Pentia

    link

    Jak Intel slíbil, tak také učinil. Tento týden se na trhu objevily [PDF] low-endové procesory 22nm Tick generace „Ivy Bridge“. Už jsme se jimi v minulosti probírali, tak jen letem světem:

    Mezi Celerony jde o 55W modely G1610 a G1620 s 2,6, resp. 2,7GHz taktem a integrovaným 650MHz GPU (1 050 MHz Turbo) a příznivou cenovkou zhruba 950, resp. 1 200 Kč. Stejně jako G1610 by měl stát i 35W model G1610 taktovaný na 2,3 GHz.

    Stejně jako Celerony, jsou i Pentia dvoujádrová bez HT. Na trh míří modely G2010, G2020 a G2130 lišící se taktem (2,8, 2,9 a 3,2 GHz, to vše při TDP 55 W se stejně taktovanou grafikou. Ceny jsou na hodnotách 1 400, 1 300 a 2 100 Kč (ano, momentálně je G2010 v cenících výše než G2020), přičemž i zde je k dispozici úspornější model Pentium G2020T s 2,5GHz taktem a stejnou cenou jako G2010 a G2020 (Intel je ve svém ceníku posadil všechny tři na stejnou hodnotu 64 USD). Dále je zde Core i3-3210 s 2 core a 4 HT, 3,2GHz taktem a stejným TDP, to vše za 2 700 Kč.

    Kromě těchto desktopových procesorů Intel uvedl i nové mobilní čipy z nižšího segmentu, ty se budou objevovat v levnějších noteboocích. Vedle nových Celeronů ale přišly na svět i čipy typu Core i5 a Core i7. Mobilní procesory ale nejsou v běžném prodeji.

    Vzdálenější budoucnost u Intelu

    link

    Když jsem to už stejně naznačil, bylo by dobré si upřesnit, co Intel vlastně chystá. Jak již bylo zmíněno, prvními 14nm čipy budou „Broadwelly“, jejichž výroba se rozeběhne ještě letos na 300mm waferech ve třech továrnách: D1X v americkém Oregonu, Fab 42 v Arizoně a irské Fab 24. Letos mají přijít na svět předsériové čipy, známá ESka – Engineering Sample. S nimi bude Intel ladit poslední detaily, takže příští rok touto dobou si již budeme běžně povídat o této 14nm generaci.

    Do vzdálenější budoucnosti míří vývoj a úpravy výrobních technologií pro výrobu na 450mm waferech. Fully-patterned wafer byl v těchto dnech k vidění v rukou Boba Brucka (šéf divize Technology Manufacturing Engineering) a Maria Abravanela (z pracovní skupiny Fab Capital Equipment Development). Intel zatím pouze předvedl, že je schopen jak vyrobit takto velký wafer (to jsme věděli již z dřívějška), ale i na takto velkou placku nanášet potřebné struktury. Testovací pokusy jsou nadále prováděny s partnery jako Sumco, Dainippon Printing či Molecular Imprints, kteří Intelu dodávají své technologie a kteří pracují na jejich úpravě pro 450mm wafery. Sériová výroba na nich by se měla rozeběhnout ve druhé polovině této dekády, o té testovací, ze které budou padat funkční a použitelné čipy se můžeme bavit již v& nbsp;souvislosti s rokem 2015.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Lexar microSDHC UHS-I 600× – co s ní?

    link

    Pěkně Nerudovsky bychom se mohli zeptat „Kam s ní?“, protože na co je dobrá rychlost 90 MB/s u microSDHC kartičky, to já osobně netuším. Faktem ale je, že právě takovou s UHS-I rozhraním, Class 10 certifikací a kapacitou 16 a 32 GB Lexar (značka, pod kterou své paměťové karty prodává sám Micron) uvedl.

    Lexar High-Performance nese koeficient 600×, který se vztahuje k historické hodnotě základní přenosové rychlosti single-speed CD-ROM: 150 kB/s. Odtud tedy 90 MB/s údaj. V balení této kartičky vedle ní samotné nalezneme i adekvátně rychlou čtečku USB 3.0, takže kupříkladu pro přelévání fotek ze smartphonu či tabletu do PC bude lepší použít ji než samotný přístroj. Existuje vůbec nějaké zařízení microSDHC kartičky používající, které tak vysokou rychlost dokáže nabídnout?

    Nicméně kartičky jsou zde, 16GB verze vyjde na 40 dolarů, 32GB pak na 70 dolarů.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Arctic Cooling prozradil/potvrdil označení Radeonů HD 8000

    link

    Není to tak dlouho, co Arcticům uniklo na web v popisku jejich chladičů značení několika procesorů pro LGA1150, tedy Intel „Haswell“. Nyní si tento švýcarský výrobce podobný postup zopakoval, vypustil v přehledu kompatibility chladičů pro VGA i značení chystaných nových Radeonů.

    Jde o mnoho modelů chladičů od hi-endového hybridního vodníka Accelero Hybrid 7970 až po levný chladič Accelero L2 PLUS či pasivní Accelero S1 PLUS. Ty tak budou vedle daných modelů stávající řady HD 7000 budou kompatibilní i s novými z řady HD 8000. Zatím není 100% jisté, z čeho Arctic v tomto vychází, ale možné jsou dvě varianty: předpoklad, že AMD zachová rozložení obvodů a rozteče děr u výkonnostně si odpovídajících grafik, nebo Arctic hraje na strunu pár dní starých informací, podle nichž bude nemalá část řady HD 8000 (těch určených pro OEM segment) jen přeznačenými Radeony z řady HD 7000. Osobně bych vsadil na variantu třetí: Arctic má potřebné informace od AMD již dávno k dispozici a protože už to stejně uniklo, tak prostě svůj web adekvátně aktualizoval.

    Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.1.2013 09:33 Thunder.m | skóre: 35 | blog: e17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Nevím jak se to zdá ostatním, ale my jsme poslední dobou koupili celkem dost Intel desek (cca 20ks, 4 modely) a poslední řady jsou proti předchozím verzím například z roku 2010 dost nepovedené, minimálně BIOS je často velmi problematický, zároveň se stačí podívat na zpracování PCB, u intel desky za 5500 Kč s DPH bylo hodně odfláknuté, tohle u jiných výrobců v této kategorii fakt nebývá, jediné co měl Intel u mě vždy navíc je jejich lepší síťová karta, která se vždy velmi osvědčila při dlouhodobém provozu.
    25.1.2013 10:07 dizz.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    jj to mi pripomina jak jsem se marne snzil sehnat am3+ desku s lepsi sitovkou a jsou na trh jen tri ASUS Crosshair V formula, ASUS Crosshair V formula Z, Shappire PURE Black 990FX.

    Prvni dve mi prijdou uz docela drahe - hlave nechci extreme pretaktovavat, pritom za moznosti velkeho pretaktovani se u teto desky IMHO plati. A aktivita (spise neaktivita)na foru Shappire mi nenavodilo dojem ze je pro tu desku zarizen odpovidajici support.

    Kupodivu nabidka dedikovanych sitovek mi neprijde taky nejak zajimava:-( Realtek 8168/8111 na milion zpusobu, ale treba Marvell,Broadcom nebo VIA clovek v beznem obchode nepotka (neberu servrovou kartu za 2500+). Sice nevim zda by VIA nebo Marvell byl lepsi ale alespon by bylo na vyber. takhle ma clovek jen volbu mezi Realtek 8169/8111 a Intel Pro/1000 CT desktop, ktera paradoxne neni tak moc draha.
    25.1.2013 14:08 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Shappire? Nemyslíte Sapphire? S těmi mám dobré zkušenosti coby výrobcem grafických karet, ale že vyrábějí i základní desky, to jsem vůbec netušil.
    25.1.2013 14:22 dizz.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Ano myslim Sapphire, omlouvam se za preklepy, ano grafiky delaji dobre. Zakladnich desek delaji jen par, ale vetsinou jde o zajimave kousky, ale ta podpora na me pusobi dosti vlaznym dojmem (mozna mi to jen tak pripada a pravda je nekde jinde)
    25.1.2013 17:18 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu

    Osobně mám Asus P8Z68 Deluxe se 2 síťovkami na desce, Realtekem a Intelem:

    00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82579V Gigabit Network Connection (rev 05)
    0e:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
    

    Na 2.6.32 kernelu byl myslím problém s tím Intelem (náhodné výpadky), ale na čemkoli novějším (testováno 2.6.38+) je to bez problému.

    27.1.2013 01:29 Rovano | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    To máte všichni optické sítě až domů nebo jak? Síťovku jsem na desktopu nikdy neřešil. A pořád mám pár ověřených modelů, které fungují se vším a všude.

    Dřív třeba ISA měla vliv na výkon. Dnes to člověk nepozná.

    Dobrým hitem svýho času byly soft-modemy. Ještě že to skončilo, dřív než začlo.
    (╯°□°)╯︵ ┻━┻ enough of this! ♫♫♫ԅ(ˆ⌣ˆԅ)♫♫♫
    27.1.2013 01:30 Rovano | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Mimoto Intel stále prodává/l běžnou síťovku za asi 700Kč. Radši vemu síťovku zvlášť, než to podřizovat desce.
    (╯°□°)╯︵ ┻━┻ enough of this! ♫♫♫ԅ(ˆ⌣ˆԅ)♫♫♫
    Bystroushaak avatar 28.1.2013 23:03 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    To máte optické sítě až domů nebo jak?
    Yep.
    29.1.2013 07:58 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    To máte všichni optické sítě až domů nebo jak? Síťovku jsem na desktopu nikdy neřešil.

    No, oni existují i lidé, kteří mají doma těch počítačů víc.

    28.1.2013 17:58 HouBa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu

    Broadcom síťovky jsou v ASrock deskách s 990FX chipsetem. ASrock v Linuxu naprosto bez problému jak na desktopu tak v mobilní platformě (AMD E-350).

    990FX Extreme3
    990FX Extreme4
    990FX Professional
    25.1.2013 18:59 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Nějakou dobu už je nekupuju (všichni chtějí notebooky), ale hlavní důvody proč jsem na nich stavěl počítače byla výdrž, kompatibilita a podpora. Ty nejstarší drží už deset let, máloco v nich nefunguje (hardware) + opravy BIOSU vycházely nejen tři měsíce po uvedení zboží, ale obvykle pár let. Samozřejmě, že měly i mouchy, ale jinak se k mouchám staví renomovaný výrobce a jinak "chrlič šuntu". Mimochodem dodnes fungují téměř všechny, jako že jich bylo požehnaně.

    Každopádně to byly jediné desky, které jsem se odvážil dávat klientům do stolních počítačů a budou mi chybět. Intelu už se to delší dobu nevyplácelo, čekal jsem to.

    Bohužel je to jako se vším - levné sračky nakonec převálcují i kvalitní zboží.
    25.1.2013 20:05 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Jo, zlaty Intel BIOS, ktery si ze 4GB RAM jedno klidne ukousne..
    25.1.2013 21:11 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    To si při vší úctě nedovedu dost dobře představit...
    26.1.2013 10:56 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    To je u Intelu naprosto normalni:
    Treba SE7221BK1E osazena 2x2GB:
    dmesg | grep MEM
    ..
    [    0.000000] 2437MB HIGHMEM available.
    [    0.000000] 881MB LOWMEM available.
    ..
    
    A to je s nejnovejsim BIOSem. Starsi mel jeste o par set mega min.
    Ti k****i proste obetuji 1GB RAM na mapovani PCI zarizeneni.
    Conscript89 avatar 26.1.2013 12:02 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Nepletes si BIOS a kernel? ;)
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    vlastikroot avatar 26.1.2013 12:03 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Ta deska to fakt takhle dela, je to napsany v user guide.
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    26.1.2013 12:06 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Nerikej jim to. Me bavi, jak se vsichni tvari, ze sezrali Salamounovo hovno..
    Conscript89 avatar 26.1.2013 12:10 Conscript89 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Jo no, pak jsem si vsiml ze soucet nesedi. Aspon ze moje D510MO to nedela.
    I can only show you the door. You're the one that has to walk through it.
    26.1.2013 12:19 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu

    Neplete, je to skutečně deskou - na Thinkpadu R60 (jedna z posledních 32bit mašin a zároveň jedna z velmi mála 32bit mašin s VMX) taková limitace skutečně je. Ani PAE nepomohlo.

    26.1.2013 21:48 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Jádro si od BIOSu při startu bere mapu paměti přes volání INT 0x15 AX=0xE820. Takže pokud je v mapě paměti ohlášeno méně než je instalováno, tak to jádro bude respektovat.
    pools avatar 25.1.2013 22:31 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Intel BIOS má zuby?
    Vivre libre ou mourir!
    27.1.2013 01:25 Rovano | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Mám stejnou zkušenost.
    (╯°□°)╯︵ ┻━┻ enough of this! ♫♫♫ԅ(ˆ⌣ˆԅ)♫♫♫
    Zaatharen avatar 28.1.2013 21:43 Zaatharen | skóre: 16 | Aiur
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    U Intel desek jsem často viděl levné kondenzátory, WTF PCB, okleštěnou výbavu, nechlazenou napájecí kaskádu pro procesor a prémiovou cenu.
    MY LIFE FOR AIUR!
    Zaatharen avatar 28.1.2013 21:36 Zaatharen | skóre: 16 | Aiur
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Co se týče Intelu a jejich výrobních procesů, Ivy Bitch tak zcela povedený není, celkem nepěkně se to přehřívá, + 22nm údaj je pouze marketingový žvást, podobně jako kdysi 65nm. Každopádně Intelovské desky byly vždy dost WTF, jejich odchod z trhu toho moc neovlivní, jedinou přidanou hodnotu co Intel měl byl TPM šváb přímo na desce, každopádně Asus a Gigabyte desky mají pinoviště, takže to zas takový problém není.

    Haswell bude kapitola sama pro sebe, 57W procesory vypadají komicky, GT3 je zdvojnásobené GT2 GPU, jsem zvědavý na velikost čipu, cenu a provozní vlastnosti. Každopádně v noteboocích způsobí malý převrat a nemožnost upgradu některých notebooků, Haswell má být pouze BGA, což mi přijde jako dost nešťastné řešení.
    MY LIFE FOR AIUR!
    29.1.2013 13:06 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: současné, blízké i vzdálenější perly Intelu
    Zapomenuté "& nbsp;".
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.