abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 14:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.0 linuxové distribuce Manjaro (Wikipedie). Její kódové jméno je Wynsdey. Ke stažení je v edicích GNOME, KDE PLASMA a XFCE.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 280 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby

    18. 1. 2013 | David Ježek | Hardware | 4924×

    Dnes se spolu podíváme hned na několik zajímavých témat, z nichž některá souvisejí ještě s CESem 2013, jiná nikoli. Každopádně nás čeká nejedno zajímavé SSD, nejeden zajímavý HDD, nová specifikace USB 3.0, která zatopí Thunderboltu, a malý šok v podobě nového snímače v Nikonu D5200. A dáme si i jednu drobnost ohledně H.265…

    Obsah

    USB 3.0 zrychlí na dvojnásobek, připravuje se nová specifikace

    link

    Rozhraní USB 3.0 se nám postupně zabydlelo jak v PC světě, tak v Macintoshích, naopak papírově lepší Thunderbolt je stále doménou hlavně nakousnutého jablka. A velmi brzy zmizí i ten poslední důvod proč o Thunderboltu uvažovat (pokud pomineme eleganci řetězení úložišť Thunderbolt a monitorů DisplayPort na jediném vedení).

    USB Implementers Forum totiž připravuje novou verzi specifikace USB 3.0, která úpravou způsobu kódování dat dosáhne na dvojnásobek maximální rychlosti, USB 3.0 tedy papírově zrychlí z 5 na 10 Gbps. To vše při zachování zpětné kompatibility s původním (dosavadním) USB 3.0 i 2.0. Specifikace by měla být dokončena zhruba v polovině tohoto roku, takže buďme optimisté a doufejme, že z něj velice rychle začnou těžit zejména moderní úložiště typu externích SSD či rychlých USB flashek.

    CMOS snímač v Nikonu D5200 pochází od Toshiby

    link

    Nějakou dobu jsem vám dal s foťáky pokoj a ani dnes tomu nebude jinak. Nikon D5200, nový model zrcadlovky, probírat nebudeme, podíváme se jen na její snímač. Jak odhalili chlapíci z Chipworks při rozebírání D5200, snímač totiž není ani nic z vlastní produkce Nikonu vyráběné u Renesasu, ani od Sony. Snímač pochází od japonské Toshiby a je to vůbec poprvé, co se v zrcadlovce či jakémkoli fotoaparátu objevuje snímač tohoto výrobce o velikosti APS-C. Toshiba nám tak vstupuje na nový trh.

    Vydala se přitom stejnou cestou jako jihokorejský Samsung, její CMOS snímač používá měděné spoje místo hliníkových, což je standardní provedení u ostatních výrobců. Zatím není k dispozici dostatečný objem podrobných technických měření nového snímače, zejména s ohledem na šum či schopnost dolovat fotografii i z na první pohled přepálených oblastí, takže soud vynese někdo jiný někdy později. Ale samotný fakt, že snímač zvolil Nikon pro své tělo ne zrovna té nejnižší třídy, ukazuje, že by měl být velmi dobrý.

    Nikon D5200 „koštuje“ zhruba 19 000 Kč za samotné tělo a jde o 24,1Mpix zrcadlovku.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Broadcom představil čip pro dekódování 4k videa včetně podpory H.265

    link

    Zatímco na H.265 alias formátu HEVC se pilují poslední detaily, aby mohl být konečně po letech vývoje standardizován a vytrhnout tak trn z paty všem distributorům obsahu, kteří se připravují na přechod od FullHD do UltraHD (4k), Broadcom, který se těchto procesů zúčastní, již nyní prohlašuje, že má čip, který si poradí jak se 4k videem co do rozlišení, tak vedle třeba H.264 i s H.265.

    Broadcom BCM7445 je čtyřjádrový čip na bázi architektury ARMv7-A s 64 kB L1 a 2 MB, který zvládne dekódovat video až do rozlišení 4096×2160 při 60 fps, případně dekódovat současně čtyři FullHD streamy o 30 fps. Firma jej bude vyrábět 28nm procesem, již nyní dodává testovací vzorky, ale prozatím jde spíš o ohlášení. Sériová výroba se rozjede až v polovině příštího roku. Uplatnění nalezne všude tam, kde bude potřeba ultraúsporný čip pro 4k/H.265 video a současně vlastní procesor v zařízení toto zvládat nebude – netýká se to tedy budoucích produktů postavených na procesorech pro tablety či mobily, tam typicky toto zvládne již ono vlastní ARM SoC.

    960GB SSD Crucial ukazuje novinky od Micronu

    link

    V plné síle je protkán nejnovějšími generacemi technologií od Micronu nový SSD, který tento výrobce prodává pod svou značkou Crucial. Model M500 nabízí nejvyšší kapacitu 960 GB, tedy nese 64GB Micron NAND flash čipy vyráběné 20nm technologií, vyvinuté ve spolupráci s Intelem.

    M500 pohání řadič Marvell 88SS9187 s firmwarem upraveným přímo v Crucialu. Tento řadič můžeme znát z omezeného okruhu vyšších SSD, mimo jiné například Plextor M5 Pro. Rychlostně dosahuje na 500 MB/s při čtení a až 400 MB/s při zápisu, IOPS pak až 80 000. Je zde hardwarové šifrování dat, monitorování teploty či ochrana pro případ výpadku napájení. Nejvyšší 960GB varianta má cenovku 600 USD.

    Pro mobilní a mobilnější stroje přichystal Crucial i verzi v mSATA provedení a také pro nový form factor M.2, u obou ale kapacita z pochopitelných důvodů končí na 480 GB (v případě M.2 jde o kartičku o rozměrech dokonce jen 80×22 mm). Dvě menší varianty se objeví až v létě, 2,5" verze nejpozději v březnu tohoto roku.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    2TB 2,5" SSD Foremay

    link

    Pod u nás neznámou značkou Foremay se pak ukrývá kapacitně dosud největší SSD klasického 2,5palcového form factoru, tedy s výškou těla 9,5 mm. Kapacita 2 TB je na 99,9 % tvořena dvěma PCB a patrně tedy celkem 32 NAND flash čipy. Zvláštní je, že výrobce uvádí pouze rozhraní SATA-300 a rychlosti do 250 MB/s při čtení i zápisu, skoro by mi to zavdávalo spekulaci na téma, že jsou vnitřní obvody SSD záměrně taktovány pomaleji, ale s ohledem na dvě PCB uzavřené v šasi nedocházelo k přehřívání čipů.

    SSD jde na trh ve variantách pro spotřebitele i průmyslové nasazení, obě v úpravě SC199 (pro mission-critical nasazení) a TC166 (pro terminal computing). Cenu neznáme a možná ani raději nechceme znát. Dala by se zde ale parafrázovat vzpomínka Steva Wozniaka, kterak se svým otcem debatoval nad tím, že až se osamostatní, tak sice možná nebude mít dům, nýbrž jen byt, ale koupí si počítač. A pak přišel Altair 8800…

    Hardwarové novinky

    Western Digital představil hybridní pevné disky s 24GB NAND flash částí

    link

    Kdysi dávno (v jedné předaleké galaxii) měl Seagate na trhu notebookové disky s 8GB flashovou částí. Nevím jestli je stále ještě prodává, moc velkou díru do světa neudělaly, protože – přiznejme si – kapacity SSD rostly poměrně rychle a též pouze 8GB flashová část byla prostě málo. Na stejné pole se nyní pouští i Western Digital, a to s 24GB flashovou částí na nových discích ve dvou provedeních.

    Jedno je klasické, notebookově-Ultrabookové, tedy o výšce 7 mm s kapacitou HDD části až 1 TB (tedy se dvěma plotnami), druhé pak o výšce těla pouze 5 mm a maximální kapacitou HHD části 500 GB, a tedy očividně jedinou diskovou plotnou. Celé se to jmenuje WD Black SSHD a v cenících můžete pomalu začít pokukovat například po 1TB/24GB modelu WD10S13X a 500GB/24GB WD5000M13K. Vedle verzí s 24GB flash se mají objevit i levnější s 16GB.

    Spolu s těmito hybridními disky ukázal WD též nové verze klasických HDD, můžete je vidět na některých fotografiích.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.1.2013 13:52 kip | skóre: 8 | blog: kip | Nový Jičín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby
    Nechcu moc šťourat, ale "&nbs;". :-)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 18.1.2013 14:06 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby
    Díky :-)
    Petr Tomášek avatar 18.1.2013 15:47 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Hybridní disky
    A to se pak v systému hlásí jako dva pevné disky, nebo s tou flashkou ten disk nějak čaruje?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    18.1.2013 17:32 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hybridní disky
    Funguje to jako velká cache.
    21.1.2013 08:52 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hybridní disky
    To zalezi ... nektery disky umej oboji, ovsem vsechny testy zatim vzdy vedly k tomu, ze tohle reseni dedi ty spatne vlastnosti z obou svetu.
    20.1.2013 00:24 andrej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby
    Dala by se zde ale parafrázovat vzpomínka Steva Wozniaka, kterak se svým otcem debatoval nad tím, že až se osamostatní, tak sice možná nebude mít dům, nýbrž jen byt, ale koupí si počítač. A pak přišel Altair 8800…
    :-)
    20.1.2013 11:41 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby
    Z toho, že vyhraje USB jsem trochu smutný. Je to další příklad toho, jak v jistém směru uzavřenost a restriktivní licenční politika Applu zabíjí i kvalitní myšlenky pro obecné rozšíření. Druhý velmi podobný příklad je Fireware. Když jsem s ním poprvé se setkal někdy v roce 2002, když jsem si koupil digitální kameru, tak jsem byl nadšený. Obrovská komunikační rychlost a přímo nulové zatížení procesoru, později jsem ještě měl externí vypalovačku, které měla interface USB a Fireware a práce přes fireware 2-4 krát rychlejší než přes USB. Včetně toho, že Fireware je sběrnice, takže nejsou potřeba žádné huby, ale prostě, každé zařízení má dva fireware porty a další zařízení prostě pošlu dále v řadě. Fireware na rozdíl od USB jelo přímo DMA do paměti, když něco potřebovalo, kdežto USB to tlačí s udýchanou podporou driverů. Asi každý z nás víme, jak rozdílné rychlosti na pitomé kopírování má stejný USB HDD, když ho připojíme k počítačům s různým výkonem. Třeba starý noťas mi dal rychlosti kolem 15-18 MB/s a moderní desktop 30-35MB/s, což rozdíl je jen v tom, že na notasu se procesorově nestihla obsluha USB v téhle rychlosti.

    Připadá mě, že USB 3 a Thundelbold (i když zatím nemám ani jedno tedy porty USB 3 v kompu mám, ale ne nic co by do nich šlo) je na tom podobně. Jako spor upatlaného řešení držícího jakous takous kompatibilitu s elegantním výkoným, ale ne otevřeným řešením a prohrají všichni.
    20.1.2013 17:20 Juraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby
    Fireware -> Firewire , Thundelbold -> Thunderbolt ... prepac ale az to taha oci...

    A ta uprava kodovania pre existujuce USB3 zariadenia sa spravi iba updatom firmware? To sa mi nezda.

    21.1.2013 11:15 kmarty | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby
    Tak zrovna u Thunderboltu bych nerekl ze v tom ma prsty "uzavrenost a restriktivni licencni politika Applu".

    Spis je problem v tom, ze PC svet teprve prechazi z VGA na DVI (nezda se, co? Porad je az moc PC strojku co maji VGA only - at uz monitor nebo kartu), takze nejaky DisplayPort, resp. Thunderbolt port aby jeden pohledal.

    Kapitolou nemene dulezitou je fakt, ze Thunderbolt je drazsi nez USB3. Bez ohledu na to, ze neni plan aby si konkurovali, lidi to porad berou jako konkurenci (byt mit pres TB klavesnici/krysu je stejna kravina jako mit trvaly externi disk ci monitor pres USB).
    21.1.2013 11:54 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby
    Problem je IMHO v tom, ze neexistuje zadny jasny standard.

    Driv to byl DVI, ale ten je dost omezeny a v nekterych ohledech nevyhovujici. Pak tu mame HDMI, DisplayPort a Thunderbolt.

    Vetsina NTB a PC ma v prvni rade VGA, protoze to naopak ma drtiva vetsina monitoru/projektoru.
    22.1.2013 10:14 kmarty | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby
    Jasny standard ceho?
    DVI? Ale no tak. A stejne ani po ctrnacti letech, kdyz uz je DVI na ustupu, se porad dost PC konzervove drzi VGA.
    DisplayPort? Tento VESA standard je tu 7 let. Pro nadsence HDMI, je tu moznost redukce (a dokonce myslim ze i pasivni).
    HDMI jako takovy je vec pro spotrebni A/V techniku, to k pocitacum netahej. Pokud si nekdo mysli opak, tak jej poprosim o vysvetleni, proc standard uvazuje takrka vzdy o refresh rate 25, resp 30Hz kdyz pocita max rozliseni.
    Mini DisplayPort je VESA standardem 4 roky a je co do signalu 100% shodny s DisplayPortem (prakticky jedina odlisnost je tvar a velikost konektoru).
    No a Thunderbolt je tu pro vsechny vicemene rok, zpetne kompatibilni s Mini DisplayPortem (konektorove shodny).
    22.1.2013 10:31 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby
    Mluvim o "de facto" standardu, standardizace nejakou organizaci mne moc nezajima.

    Situace je z meho pohledu takova:

    - muj 2 roky stary monitor v praci ma VGA+DVI

    - pul roku stary monitor doma ma VGA+DVI+HDMI

    - rok stary notebook ma VGA+HDMI

    - projektor ma VGA (a nejake jine nezname porty)

    Ja k pocitacum HDMI netaham, dela to nekdo jiny. Pritomnosti nejakeho DisplayPort standardu jsem si bohuzel nevsiml.

    Aktualne stejne jedu vsechno pres VGA, nijak me neomezuje a mam ho na prave strane notebooku, coz mne vyhovuje (HDMI je na leve).
    22.1.2013 12:26 kmarty | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby
    Kdyz ono to neni ani taj o "de facto" standardu, to je spis o "floppy disk" syndromu.
    22.1.2013 12:33 kmarty | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby
    Jezisi, vono uz neco takovyho existuje :-O
    Ja tim myslel prezivani na necem, co melo uz davno vyhynout.
    Ve vsech tech mezikrocich existovala (a existuje) cesta jak pripojit starsi monitor, takze mi nikdo nerikejte, ze s tim vyrobci grafik pro PC nemohli prijit driv.
    22.1.2013 13:33 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby
    Asi by to melo vyhynout, pritomnost 4 konkurencnich reseni bez nejake jasne prevahy tomu ale nijak nepomaha.

    Vetsina uzivatelu (snad az na Apple lidi) neni zvykla si s sebou nosit sadu redukci a obecne to vnima negativne. Vyrobci zase pouzivaji VGA proto, ze je temer jistota, ze korespondujici zarizeni ho ma taky, plus prida nejake nove rozhrani, ktere je zrovna tlacene firmou.
    22.1.2013 22:49 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby
    Je to sice jen osobní zkušenost, ale v podstatě na všech zařízeních, kde jsem vyměnil komunikaci z analogové VGA na digitální, ať již DVI nebo DisplayPort se znatelně zlepšila kvalita obrazu, přesnost barev, kvalita hran a pocit vnímání obrazu. Domnívám se, že je to tím, že D/A převodníky v levnějších komerčních kartch jsou značně odfláklé. Podobný pocit "rozplizlosti" jsem měl již dříve, když jsem měl příležitost používat grafickou kartu Matrox. Na rozdíl od nVidia nebo ATI její D/A prevodník byl špičkový a na kvalitě obrazu, tehdy ještě na AGP sběrnici a CRT monitoru, to bylo strašně znát. V současnosti jsou v cestě vlastně dva D/A převody, jeden v kartě, druhý v monitoru, oba dohromady jsou nesmyslné a nesou zkreslení. A jak záleží na kvalitě D/A převodníku, ví každý, kdo má rád kvalitní audio.

    Považuji digitální linku do monitoru za nutnost. jediný analog který používám je při prezentacích a zapojení projektorů, tam je faktická rozlišovací schopnost mnohem menší a nekvalita zobrazení vadí mnohem méně.
    23.1.2013 08:26 radix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novinky: spousta nových úložišť, zrychlení USB 3.0 a nový CMOS od Toshiby
    To je mozny. Ja kdyz jsem zkousel prepinat mezi HDMI a VGA, tak jsem zadny rozdil nepozoroval (mam docela slusny IPS displej). Ale nemam na to zrovna trenovane oci.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.