abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    30.4. 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (33%)
     (33%)
     (33%)
     (0%)
    Celkem 6 hlasů
     Komentářů: 1, poslední dnes 10:56
    Rozcestník

    VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)

    4. 8. 2006 | Jiří Poláček | Multimédia | 33562×

    VLC je výkonný přehrávač videa a hudby, přičemž multimediální obsah může být uložen v souboru, na DVD (přístupný s menu i bez), přijímán jako internetové vysílání či získán z kamery, televizní karty (analog i DVB) apod. Výstup přehrávaného zdroje přitom nemusí nutně putovat přímo na monitor a do reproduktorů, ale může být dále vysílán po síti, k čemuž je s oblibou využíván.

    K dispozici je pro celou řadu platforem včetně Linuxu a ovládat se dá jak z příkazové řádky, tak via grafické rozhraní, telnet či webový prohlížeč. Webové stránky projektu sídlí na adrese www.videolan.org.

    Instalace

    Pro mnohé distribuce se nabízí instalační balíček, který ovšem nemusí být zkompilován se všemi uživatelem požadovanými funkcemi – například podpora karet pro příjem digitální televize je ve výchozím nastavení vypnutá – takže možná bude nutno přistoupit ke kompilaci ze zdrojových kódů.

    V adresáři se zdrojovými kódy programu získáme příkazem ./configure --help dlouhý seznam parametrů pro překlad programu, v kterém je vhodné zaměřit se především na vlastnosti ve výchozím nastavení vypnuté, zda nám nebudou chybět. Kromě výše zmíněné podpory DVB to mohou být moduly pro čtení DVD, „skinovatelné“ grafické rozhraní, přístup k digitálním kamerám, vstupní moduly Video4Linux, podpora dálkového ovládání, jiného zvukového systému, hudebního formátu Real Audio atd. Mnohé funkce samozřejmě závisí na externích knihovnách, vyplatí se proto dopředu si projít seznam požadovaných knihoven na http://www.videolan.org/vlc/download-sources.html a ujistit se, že nám v systému nechybí hlavičkové soubory – v opačném případě si je doinstalovat. Osobně jsem VLC ve verzi 0.8.5, které budu dále popisovat, kompiloval s následujícími volbami:

    ./configure --enable-dvdread --enable-dvdnav --enable-dvb --enable-dvbpsi \
     --enable-real --enable-aa --enable-ncurses --enable-skins2 --enable-v4l \
     --enable-xosd
    

    Po té již stačí obligátní make && make install.

    Ovládací rozhraní

    Program se pouští příkazem vlc, za kterým může následovat spousta parametrů určujících kde, co a jakým způsobem se má přehrát, například jednoduché

    vlc video.mpg

    spustí přehrávání souboru video.mpg. Při laborování budou určitě velmi užitečné parametry help, longhelp a advanced pro vyvolání (různě obsáhlé) nápovědy a -v pro výpis ladicích informací (se třemi stupni úrovně, společně s parametrem color budou chyby zřetelné na první pohled). Pokud naopak bude potřeba upovídanost VLC omezit na minimum, bude nás zajímat parametr quiet (jak je vidět u příkladů dále, dlouhé verze parametrů jsou v textu uváděny bez výchozích pomlček --). Další užitečné informace o programu jsou ve webové dokumentaci, wiki a uživatelském fóru.

    Po spuštění programu se VLC snaží inicializovat některé z dostupných ovládacích rozhraní (většinou umožňuje obvyklé interaktivní akce jako pozastavení přehrávané hudby, přesun na zvolenou kapitolu filmu apod.). Požadované rozhraní můžeme specifikovat jeho jménem u parametru -I (respektive intf); jednu instanci programu VLC může zároveň kontrolovat více rozhraní, k tomu pak slouží parametry extraintf a control. Příklady:

    vlc -I ncurses video.mpg
    vlc -I wxwidgets --control rc --extraintf http video.mpg
    

    Nuže, co jsou jednotlivá rozhraní zač:

    wxwidgets

    Základní grafické ovládací rozhraní, které se VLC snaží použít, pokud nebylo žádné jiné rozhraní specifikováno a zároveň VLC nebyl kompilován s parametrem disable-wxwidgets. Rozhraní má poměrně intuitivní ovládání a bohaté možnosti nastavení, zajímavým bonusem je průvodce (wizard) pro kódování/uložení vysílaného obsahu či naopak spuštění vlastního vysílání obsahu po síti. Pro spuštění VLC s tímto rozhraním se také instaluje alias wxvlc.

    vlc 1: interface wxwidgets

    skins2

    Grafické ovládání s možností změny vzhledu – několik „skinů“ lze stáhnout z domovských stránek programu, krom nich však lze využít i soubory pro Winamp2 a XMMS. Toto rozhraní je v současné době označováno jako experimentální; přístupné je za předpokladu kompilace programu s parametrem enable-skins2 a existuje pro něj alias svlc.

    vlc 1: interface skins2

    rc
    Textová konzole, VLC se ovládá psaním příkazů jako pause, forward, volume, playlist apod., seznam dostupných příkazů se vypíše po zadání help. K tomuto rozhraní se dá připojit i vzdáleně skrze TCP/IP nebo unixový socket; rozhraní se použije automaticky v případě, že byl VLC kompilován bez podpory grafického rozhraní.

    vlc 1: interface remote control

    ncurses
    Prostředí v textovém režimu, kde si uživatel vystačí s klávesovými zkratkami. Výchozí adresář po spuštění lze zadat s pomocí parametru browse-dir. Rozhraní je dostupné pouze, pokud byl VLC kompilován s parametrem enable-ncurses.

    vlc 1: interface ncurses

    telnet
    Vzdálené ovládání VLC prostřednictvím standardního telnetu. Bez upřesnění dalších parametrů server naslouchá na všech síťových rozhraních na portu 4212 a vyžaduje heslo admin; tyto údaje nastavují parametry telnet-host, telnet-port a telnet-password. Po přihlášení získáme výpis dostupných příkazů odesláním slova help.

    vlc 1: interface telnet

    http
    Vzdálené ovládání VLC prostřednictvím webového prohlížeče s podporou JavaScriptu. Síťové rozhraní a port se nastaví parametrem http-host, ve výchozím nastavení server naslouchá na všech síťových rozhraních na portu 8080. Rozhraní je dostupné, pokud při kompilaci VLC nebylo zakázáno parametrem disable-httpd.

    vlc 1: interface http

    gestures
    Myší gesta, tj. předepsané pohyby kurzorem; použitelné pro základní ovládání přehrávače typu „skoč na další položku“ apod.
    dummy
    Triviální rozhraní, které činí VLC naprosto neovladatelným ;-) Hodí se v situacích, kdy není zapotřebí do přehrávání multimédií nikterak zasahovat, například při streamování televizního vysílání.

    Klávesové zkratky

    K ovládacím rozhraním se také řadí klávesové zkratky. Jsou vždy přístupné v okně videa, můžete vyzkoušet například mezerník pro pozastavení videa, klávesu F pro fullscreen, Ctrl–Up a Ctrl–Down pro ovládání hlasitosti či Ctrl–Q pro ukončení přehrávače. Pro spouštěnou instanci VLC lze klávesové zkratky definovat odpovídajícím parametrem na příkazovém řádku, například:

    vlc video.mpg --key-vol-mute 'Ctrl-Shift-M'
    

    Trvale lze (nejenom) vlastní klávesové zkratky nastavit v konfiguračním souboru – najdete jej v ~/.vlc/vlcrc, pokud takový soubor zatím neexistuje, příkazem vlc --save-config jej vytvoříte. Popis skladby klávesových zkratek je dostupný ve webové dokumentaci, použitelné parametry pak v „dlouhé“ nápovědě (vlc --longhelp).

    Příště

    Příští díl se již bude podrobně věnovat přehrávání hudby a videa.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.8.2006 09:48 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    zajimalo by me jestli to umi spravne zobrazit ceskou abecedu, treba v titulcich a tak...
    Jiří Poláček avatar 4.8.2006 10:06 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    Ano, padne o tom nějaké to slovo příště.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    4.8.2006 10:16 ...............23 | skóre: 15 | blog: Various Stuff blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    afaik sa ten prehrávač už nevolá VideoLAN client ale VLC media player, vid homepage
    6.8.2006 13:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    Chyba redakce. Autor článek dodal s názvem VLC - to já jsem to upravil na VideoLan Client. Omlouvám se autorovi i čtenářům. Příští díl už bude správně.
    4.8.2006 12:04 Deph
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    VLC pouzivam uz dost dlho na pozeranie filmu uz pocas stahovania z ftp, ale nikdy som sa neprinutil precitat manual. Ozaj ponuka vela zaujumavych moznosti. Dik
    4.8.2006 13:58 b0rmann | skóre: 15 | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše VideoLAN vs mplayer
    Umi ten VLC neco z toho co by nezvladl mplayer?
    --- Gott strafe Amerika
    4.8.2006 14:05 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN vs mplayer
    Třeba streaming videa po síti?
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    4.8.2006 15:14 Frank J. Tomes | skóre: 29 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN vs mplayer
    Nebo DVD menu.
    [frank]$ uname -prs FreeBSD 4.11-RELEASE-p25 i386
    4.8.2006 17:45 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN vs mplayer
    Na DVD menu se pracuje.
    Quando omni flunkus moritati
    stativ avatar 4.8.2006 17:46 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN vs mplayer
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    5.8.2006 00:49 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN vs mplayer
    Umí nevystrašit uživatele svym GUI :-)
    8.8.2006 13:39 VM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN vs mplayer
    mplayer ma naprosto skvele minimalisticke GUI - jeden z duvodu, proc skoro nepouzivam nic jineho. Dalsi duvody jsou univerzalnost a mencoder
    5.8.2006 15:22 Ondrej Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN vs mplayer
    Prijimat SAP announces pres multicast.
    4.8.2006 16:59 m0sca
    Rozbalit Rozbalit vše hw naroky
    ahoj chtel bych se zeptat jaky sou hw naroky server a clienta
    5.8.2006 00:03 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hw naroky
    U obou způsobů využití záleží na tom, co a jak budete vysílat/přehrávat, obecně se odpovědět nedá.

    Pokud jde o vysílání ze souboru nebo třeba z TV karty (bez komprese a jinejch úprav), tak jsou nároky docela malý, může stačit stařičký Pentium I/II.

    Při přehrávání jde o formát komprese, datovej tok, rozlišení, frekvenci snímků atd. a jelikož VLC využívá stejný knihovny, jako spousta dalších přehrávačů v linuxu, nároky se nebudou moc lišit.
    6.8.2006 23:36 m0sca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hw naroky
    no zajima me hlavne client co by se dalo dostat z pentia2 300mhz 192ram 2mb grafika je to narocnejsi nez kdyz by byl treba soubour s filmem primo na pocitaci? zajima me to proto jestli by se dal stary notebook pouzit jako zaklad pro domaci projektor
    6.8.2006 23:52 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hw naroky
    Neměl by v tom bejt velkej rozdíl. Pokud tam ten film v linuxu jde dobře přehrát z disku, měl by jít i ze sítě.
    4.8.2006 17:48 Krakonoš | skóre: 17 | Nová Ves v Horách
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    Zdravicko,

    premyslel jsem o tom, ze bych si koupil SkyStar2 PCI kartu a streamoval prez ni do moji LAN (100Base-TX ethernet/Wifi b/g), jedine co by me zajimalo, jakt o v praxi je, kdyz by se chtelo divat vice lidi najednou, kazdy na jiny program :)
    Jiří Poláček avatar 6.8.2006 13:47 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    Streamovat lze všechny programy z jedné frekvence. Nutno mít ovšem na paměti, že datová šířka jednoho programu je 3-5 Mb, takže skrze 802.11b jsou myslitelné maximálně dva najednou streamované programy.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    4.8.2006 17:59 smok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    VLC používam niekedy v ubuntu a pokiaľ označím viacero súborov (mp3), a dám otvoriť vo VLC, tak sa mi nespustí prehrávanie súborov postupne, ako v iných programoch, ale pre každý súbor sa otvorí samostatne VLC a hraje všetko naraz. Kde robím chybu?
    Jiří Poláček avatar 6.8.2006 13:49 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    Playlisty by to nevyřešily?
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    4.8.2006 20:11 Mikuláš Patočka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    Zajímalo by mě --- umí VLC svgalib? Umí VLC filtry jako má mplayer?
    5.8.2006 00:07 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    1)Ano, umí.
    --enable-svgalib        SVGAlib support (default disabled)
    2) Nějaký filtry má, ale seznam po ruce nemám. Jistě vim jen o deinterlace a filtrech pro úpravu parametrů obrazu (jas, kontrast atd.), zbytek jsem nezkoumal.
    Jiří Poláček avatar 6.8.2006 13:53 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    Skupina filtrů u VLC je poněkud odlišná od filtrů mplayeru, bude o nich také pár odstavců, prozatím viz nápovědu.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    5.8.2006 11:49 Lokiji
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    Tento clanek je presne to co jsem hledal, diky
    5.8.2006 21:15 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    Co je to za skin? Ten je hustej, chci ho taky. Jak se to nastavuje? V konfiguraci jsem nastaveni skinu nenasel...
    Jiří Poláček avatar 6.8.2006 13:55 Jiří Poláček | skóre: 47 | blog: naopak | Sivice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    Výchozí vzhled rozhraní skins2.
    Sudoku omrzelo? Zkuste bobblemaze! | Statistiky jsou jak bikiny. Napoví hodně, všechno ale neukážou.
    7.8.2006 11:12 benco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    ahoj,

    podarilo sa uz niekomu uspesne rozbehat stream z minidv kamery?

    b.
    7.8.2006 15:58 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    VLC som davnejsie skusal, este na gentoo, ale bol tam dost nestabilny, dufam ze sa to polepsilo, xine na DVD menu by som rad nahradil VLC. Neviete nahodou ci ma VLC plugin na DVB dekodovanie. Alebo diseqc natacanie paraboly?
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    7.8.2006 20:18 D-Evil | skóre: 25 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    Co takhle se podívat na homepage?
    21.8.2006 11:10 tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    prosím o pomoc - o podrobný postup jak VLC nainstalovat? jsem uživatelem suselinux 10.1 pouhý týden a nic se mi nezdařilo (leč učím se!). díky za pochopení !
    4.9.2006 23:13 Honzik | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    Zdravim,

    prave jsem si nainstaloval VLC podle vyse uvedeneho navodu.

    Bohuzel mi vsak nejde spustit a hlasi mi to :
    VLC media player 0.8.5 Janus
    *** glibc detected *** malloc(): memory corruption (fast): 0x08371ae8 ***
    Aborted

    Mam slackware 10.2.
    Nevim si s tim rady, mohl by mi pleas nekdo poradit?
    Dekuju za jakoukoli radu
    Honzik
    14.9.2006 18:10 pepan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    Chtel jsem se zeptat proc se mi nektere programy ve videolanu sekaj? Pc mam Amd Athlon64 3000+ Venice, 1024Mb ram, geforce 6600Gt.....nechapu proc mi to nejde......
    6.10.2006 11:22 Hoppik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VideoLAN Client - 1 (instalace a ovládání)
    Ahoj! Vybiram nejakou kartu, kterou bych pouzival k tomuto ucelu. Mohl bych se zeptat na nejake konkretni typy karet, se kteryma Vam to slo. Proste shanim vesktere informace. Dekuji moc!
    Vlc používam už docela dlouho ale s čím jsem si jeste neporadil je se zmenou skinu u vlc playeru. Kdyz jakykoli stahnu a nakopiruji ho do programu tak se skin prepne (přepnout rozhraní a dale skin 2 tak teprve vyberu který chci) ale po vypnutí programu a znovuspuštení se objeví opět původní nevábný skin. Víte někdo jak na to...? Diky David david.zloty@seznam.cz
    31.3.2008 21:06 Ondřej Hrubý
    Rozbalit Rozbalit vše Nahrávání
    Při nahrávání se mi program vždycky zastaví po několika minutách. Máte někdo tušení, co je špatně? Existuje možnost nastavovat nahrávání na čas?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.