abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    dnes 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 23:11 | Bezpečnostní upozornění

    Intel vydal 41 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20240514 mikrokódů pro své procesory řešící INTEL-SA-01051, INTEL-SA-01052 a INTEL-SA-01036.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | IT novinky

    Společnost Raspberry Pi patřící nadaci Raspberry Pi chystá IPO a vstup na Londýnskou burzu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | IT novinky

    Google na své vývojářské konferenci Google I/O 2024 představil řadu novinek. Keynote byl věnován umělé inteligenci (DeepMind, Gemini, Responsible AI).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:33 | Bezpečnostní upozornění

    V Gitu bylo nalezeno 5 zranitelností. Opraveny jsou ve verzích 2.45.1, 2.44.1, 2.43.4, 2.42.2, 2.41.1, 2.40.2 a 2.39.4. Útočník může připravit repozitář tak, že při jeho klonování (git clone) může dojít ke spuštění libovolného kódu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | IT novinky

    Virtualizační softwary VMware Workstation Pro a VMware Fusion Pro jsou nově pro osobní použití zdarma. Softwary VMware Workstation Player a VMware Fusion Player končí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 02:11 | Nová verze

    Linuxová distribuce Endless OS (Wikipedie) byla vydána ve verzi 6.0.0. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu, poznámkách k vydání a také na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    14.5. 15:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 126.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vylepšena byla funkce "Zkopírovat odkaz bez sledovacích prvků". Přidána byla podpora zstd (Zstandard). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 126 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    14.5. 15:22 | Nová verze

    Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 11.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (6%)
     (10%)
     (10%)
    Celkem 285 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    GIMP v příkladech - 17 (kiwi)

    10. 8. 2006 | Vítězslav Šmíd | Návody | 10409×

    Dnes začneme kreslit plochý řez napříč kiwi, ze kterého později vytvoříme plně trojrozměrný obrázek.

    Začneme namalováním prosté zelené plochy rozříznutého kiwi, k trojrozměrnému vzhledu se dopracujeme až nakonec. Abychom měli dost prostoru, budeme pracovat s obrázkem o rozměrech 500×500 pixelů. Vrstva Pozadí (Background) bude průhledná.

    Viewport

    Ze všeho nejdříve musíme stanovit elipsovitý tvar kiwi. Protože se jeho plocha bude skládat z mnoha vrstev, bylo by nepraktické pro každou z nich zvlášť nastavovat masku či je ořezávat. Místo toho použijeme vrstvu Pozadí jako viewport, jakýsi průhled. Nakreslíme v ní tvar kiwi a okolí tohoto tvaru vyplníme bílou barvou. Všechny další vrstvy budeme umisťovat pod tuto vrstvu a tak z nich bude vidět jen ta elipsa.

    Základní tvar skutečně vybereme nástrojem Výběr elipsy (Ellipse select), nespokojíme se ale s jeho nepřirozenou pravidelností a trochu jej pokřivíme. Přepneme se na záložku (tab) Cesty (Paths) a známým tlačítkem (ikona) převedeme výběr na cestu. Ta se objeví v seznamu cest na záložce. Zrušíme výběr zkratkou Ctrl+Shift+A, na cestu klikneme pravým tlačítkem a v kontextovém menu zvolíme Nástroj pro cestu (Path tool). Nyní můžeme elipsu editovat. V režimu Úpravy (Edit) pohneme s několika kontrolními body a z elipsy tak uděláme bramboru. Pak cestu převedeme zpět na výběr (ikona).

    Nastavíme si standardní barvy popředí a pozadí [černá; bílá] zkratkou D. Výběr invertujeme zkratkou Ctrl+I – tím do výběru získáme okolí elipsy. To pak vyplníme bílou barvou. Nebudeme se ale zdržovat s nástrojem Plechovka (Bucket fill) a ukážeme si další „zlepšovák“: v hlavním okně GIMPu jakoby uchopíme čtverec s bílou barvou (ukazující barvu pozadí) a přetáhneme jej do výběru. Voilà, výběr je vyplněn bílou! Vrstvu nakonec přejmenujeme na Viewport. „Vyříznutý“ tvar může vypadat například takto:

    GIMP 17 Vrstva Viewport

    Základní barva

    Vložíme novou průhlednou vrstvu Barva (samozřejmě ji umístíme pod vrstvu Viewport). Do ní vykreslíme nekontrastní zelený gradient, který bude představovat základní – podkladovou – barvu kiwi. Koncové barvy budou #389426#75d217. Gradient bude radiální se středem někde uprostřed elipsy. Nekontrastní gradient používáme proto, abychom netvořili jednolité stejnobarevné plochy, ale trochu přirozenější povrchy.

    GIMP 17 základní barva kiwi

    Světlé zelenobílé jádro nakreslíme ručně. Protože potřebujeme nepravidelný hrbolatý výběr kreslený od ruky, musíme si představit novou funkci GIMPu: Rychlá maska (Quick mask).

    Rychlá maska (Quick mask)

    Rychlá maska je prostředek k ovlivňování výběru. Je-li aktivní, výběr se chová jako bitmapa – je možné jej doslova nakreslit. Můžeme použít jakýkoliv nástroj nebo filtr a výběr bude nastaven podle něj. Čistě bílá barva (#ffffff) představuje plně vybraný pixel, černá (#000000) naopak nevybraný. Odstíny šedi mezi těmito dvěma barvami reprezentují adekvátní „sílu“ výběru. Maska je v režimu grayscale, všechny barvy z prostoru RGB jsou převáděny na odstíny šedi.

    Maska se přepíná jedním z následujících způsobů:

    1. zkratkou Shift+Q
    2. v menu Vybrat -> Přepnout Rychlou masku (Select -> Toggle Quick Mask)
    3. Malým tlačítkem vlevo dole v okně obrázku: GIMP 17 tlačítko pro aktivaci rychlé masky

    Po zapnutí masky je celý obrázek překryt poloprůhlednou červenou vrstvou. Čím je vrstva průhlednější, tím silnější je na daném místě výběr. Je-li tato červená vrstva úplně průhledná, je na daném místě výběr stoprocentní. Je-li průhledná jen málo (výchozí průhlednost), na daném místě výběr neexistuje.

    GIMP 17 Ilustrace rychlé masky a různé síly výběru
    Vlevo: výběr je úplný (100%), maska je úplně průhledná;
    uprostřed: síla výběru je 75%, maska je méně průhledná;
    vpravo: síla výběru je 50%, maska je slabě průhledná;
    okolí čtverců do výběru nepatří, síla výběru je 0%, maska je průhledná nejméně.

    Po vypnutí masky je výběr nastaven. „Pochodující mravenci“ (marching ants) označují pouze výběr silnější než 50 %, a slabší plochy tak zůstávají neviditelné. Pokud si ale zkusíte výběr vyplnit nějakou barvou, uvidíte, že slabé části se nikam neztratily.

    Existuje-li při zapínání masky už nějaký výběr, je do masky zpět převeden.

    Jádro

    Pro jádro založíme novou průhlednou vrstvu Jádro umístěnou nad vrstvou Barva. Jádro vykreslíme opět nekontrastním gradientem, musíme jej ale omezit na určitý tvar. A právě ten nakreslíme jako výběr do rychlé masky.

    Barvu popředí nastavíme na bílou a nástrojem Tužka (Pencil) s nějakou drobnou stopou (Circle (01) nebo pixel (1×1 square)) do masky vyznačíme obrys jádra. Například takto:

    GIMP 17 tvar jádra

    Poté tento obrys vyplníme nástrojem Plechovka (Bucket fill) s volbou Vyplnit podobné barvy (Fill similar colours).

    GIMP 17 vyplněný tvar jádra

    Masku teď můžeme zase vypnout, a získat tak výběr jádra. Pokud bychom jej však nyní vyplnili barvou nebo gradientem, okraje by byly ošklivě okousané. Kdybychom výběr zjemnili (rozmazali), okraje by vypadaly rozpitě. Toto dilema vyřešíme malým trikem: výběr převedeme na cestu a tu zase ihned na výběr. Jeho okraje jsou díky převodu cesta-výběr krásně jemné, ale přitom ne rozmazané.

    Jádro bude tvořit gradient s koncovými barvami (například) #ace59f#cceba9 a  typu Pronikající (Kulový) (Shaped (spherical)), to aby se pěkně přizpůsobil tvaru výběru. Zárodek našeho kiwi teď vypadá takto:

    GIMP 17 Kiwi s jádrem

    Tmavé pruhy

    Poslední věcí, kterou dnes uděláme, bude znázornění tmavých pruhů dužiny vybíhajících směrem z jádra ven. Možná trochu překvapivě k tomu použijeme filtr Supernova.

    Vložíme novou průhlednou vrstvu jménem Pruhy a zařadíme ji mezi BarvaJádro. Pak už můžeme spustit filtr: Filtry -> Efekty se světlem -> SuperNova (Filters -> Light effects -> SuperNova). Představili jsme si jej ve druhém dílu seriálu.

    Přiohnutí filtru k takovému neobvyklému účelu vyžaduje hodně experimentování. Pozici středu je nejlepší najít kurzorem nad obrázkem – ve stavovém řádku se zobrazují souřadnice. Já jsem zvolil [265 px; 250 px]. Hlavní ohnisko hvězdy se musí skrývat za jádrem a mohou být vidět pouze paprsky. Barva je velmi tmavá zelená, například #143d05, protože filtr ji velmi razantně zesvětlí. Jinak celý trik spočívá ve správné kombinaci Poloměru (Radius) a Paprsků (Spokes). Je-li radius velký a počet paprsků nízký, paprsky jsou logicky tlustší. A to je to, co chceme. Jak jsem zmínil, je třeba experimentovat. Já nastavil radius na 27 a počet paprsků na 77. Výsledek vypadá takto:

    GIMP 17 Kiwi s tmavými pruhy

    Ještě lepšího efektu dosáhneme, když vrstvu Pruhy zduplikujeme a kopii nastavíme režim Násobení (Mutiply). Pruhy tak budou tmavší a výraznější.

    GIMP 17 Kiwi se silnějšími tmavými pruhy

    Tímto se s vámi prozatím loučím. Příště dokončíme plochý řez a začneme z něj vytvářet trojrozměrné kiwi.

    Nejčtenější články posledního měsíce

    Událo se v týdnu 17/2024
    Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
    Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny

    Nejkomentovanější články posledního měsíce

    Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
    Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
    Týden na ScienceMag.cz: Upřesnili limity pro klidovou hmotnost neutrin
      všechny statistiky »

    Seriál GIMP v příkladech (dílů: 19)

    GIMP v příkladech - 1 (hvězdná obloha) (první díl)
    <—« GIMP v příkladech - 16 (psí známky 3)
    »—> GIMP v příkladech - 18 (kiwi 2)
    GIMP v příkladech - 19 (kiwi 3) (poslední díl)

    Související články

    GIMP v příkladech - 1 (hvězdná obloha)
    GIMP v příkladech - 2 (hvězdná obloha 2)
    GIMP v příkladech - 3 (kámen)
    GIMP v příkladech - 4 (meteor)
    GIMP v příkladech - 5 (blesk)
    GIMP v příkladech - 6 (kometa, mraky)
    GIMP v příkladech - 7 (mlha na fotografii, planeta)
    GIMP v příkladech - 8 (planeta)
    GIMP v příkladech - 9 (hvězda, semafor)
    GIMP v příkladech - 10 (semafor)
    GIMP v příkladech - 11 (semafor pro chodce, spirála, pružina)
    GIMP v příkladech - 12 (mapa k pokladu)
    GIMP v příkladech - 13 (mapa k pokladu 2)
    GIMP v příkladech - 14 (psí známky)
    GIMP v příkladech - 15 (psí známky 2)
    GIMP v příkladech - 16 (psí známky 3)
    Recenze: GIMP - Grafický editor pro Linux a Windows
    Snímání obrazovky aneb vyfoťte si okno
    GNU Lilypond - The music Typesetter - I
    Scribo, scribere, Scribus
    Geomview - váš interaktivní 3D prohlížeč
    Reportáž: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
    Myslíme trojrozmerne

    Další články z této rubriky

    VDR a DVB-T2, část 2.
    VDR a DVB-T2, část 1.
    Šifrovaný Proxmox VE 6: ZFS, LUKS, systemd_boot a Dropbear
    MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
    Syncthing
           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.8.2006 00:58 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 17 (kiwi)
    "voil?" imho neni ten spravny vyraz :)
    10.8.2006 01:28 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 17 (kiwi)
    Taky se mi zdá, že v článku chybí "a" :-)
    10.8.2006 08:28 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 17 (kiwi)
    Ono tam bylo, ale redakční systém ten znak nepobral a dal místo něj otazník, což jsem přehlédl. Nahradil jsem to entitou.
    10.8.2006 11:58 Lukáš Rýdlo | skóre: 18 | blog: Silný kafe | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GIMP v příkladech - 17 (kiwi)
    Jo, spravne by tam melo byt "void" :-D C rulezz ;-)
    θηριον ειμι

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.