abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:55 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 18.0.0 open source webového aplikačního frameworku Angular (Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Pozvánky

    V neděli 26. května lze navštívit Maker Faire Rychnov nad Kněžnou, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.20.0, tj. první z nové řady 3.20, minimalistické linuxové distribuce zaměřené na bezpečnost Alpine Linux (Wikipedie) postavené na standardní knihovně jazyka C musl libc a BusyBoxu. Z novinek lze vypíchnou počáteční podporu 64bitové architektury RISC-V.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:11 | IT novinky

    Společnost Jolla na akci s názvem Jolla Love Day 2 - The Jolla comeback představila telefon se Sailfish OS 5.0 Jolla Community Phone (ve spolupráci se společností Reeder) a počítač Jolla Mind2 Community Edition AI Computer.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:33 | Nová verze

    LibreOffice 24.8 bude vydán jako finální v srpnu 2024, přičemž LibreOffice 24.8 Alpha1 je první předběžnou verzí od začátku vývoje verze 24.8 v prosinci 2023. Od té doby bylo do úložiště kódu odesláno 4448 commitů a více než 667 chyb bylo v Bugzille nastaveno jako opravené. Nové funkce obsažené v této verzi LibreOffice najdete v poznámkách k vydání.

    ZCR | Komentářů: 0
    21.5. 23:33 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 141 (pdf) a HackSpace 78 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 21:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 2.0.0 programovacího jazyka Kotlin (Wikipedie, GitHub). Oficiálně bude představena ve čtvrtek na konferenci KotlinConf 2024 v Kodani. Livestream bude možné sledovat na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    21.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 27.0 programovacího jazyka Erlang (Wikipedie) a související platformy OTP (Open Telecom Platform, Wikipedie). Přehled novinek v příspěvku na blogu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    21.5. 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    20.5. 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (82%)
     (4%)
     (7%)
     (7%)
    Celkem 499 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    Natty a Unity

    30.4.2011 22:01 | Přečteno: 1238× | Linux | poslední úprava: 30.4.2011 22:08

    S novým Ubuntu se roztrhl pytel recenzí screenshotových šílenství a hlavně nadávek na nové rozhraní Unity. Ze všech recenzí a screenshotů mi Unity připadalo lepší než hrůzostrašný prostorem plýtvajcí Gnome-Shell. I téma GTK vypadá v novém Ubuntu mnohem hezčí - úspornější. No prostě mě lákalo Ubuntu k instalaci a vyzkoušet co je na něm špatné a co naopak dobré.

    Instalace je tak jednoduchá, že by to zvládl i německý ovčák po transplantaci hlavy. Nevšiml jsem si žádných chyb, disk jsem měl již rozdělený a nebylo co řešit. Za dobrou půlhodinku byl systém nainstalován se všemi aktuálními balíčky. Zbavil jsem se Evolutionu, Empathy a pár dalších neoblíbených aplikací a nahradil je těmi oblíbenými. Pak jsem začal řešit jak je skamarádit s Ubuntím notifikačním systémem v panelu, Pidgin to umí sám od sebe, Thudnerbirdu dopomohlo rozšíření thunderbird-indicator.

    Unity jsem ještě trochu doladil v nastavení Compizu - zmenšení ikon a hlavně klávesové zkratka klávesy pro menu mi nevyhovovala, protože blokuje možnost si dát jiné klávesové zkratky s tím legračním okénkem. Po prvotním osahaní jsem si říkal, že to není zase tak špatné, je to přehledné - na rozdíl o Gnome je systray v panelu, notifikace jsou vidět. Celkové je to mnohem jasnější co kde je a k čemu to asi tak je. Také jak už jsem zmiňoval, vizuálně mi přijde Unity vizuálně přitažlivé a menu aplikací schovávané do horního panelu po vzoru OS-X se mi líbí a nikterak mi nevadí, vždyť všechny nejvýznamější webové prohlížeče mají menu schované kdesi za tlačítkem a třeba KDE mělo tuto možnost ve své slavné éře trojkové řady. Obzvláště, když to šetří drahocenné pixely na výšku.

    Postranní panel s aplikacemi je šikovný - mám jej nastaven jako vždy viditelný, panely tohoto typu - taskbar-quicklaunch v jednom jsou hodně populární a zde je ještě šikovnější, že zobrazuje vyměnitelná média.

    Jediné k čemu mam drobné výhrady je náhrada spouštěče aplikací, u něj je stále vidět, že prapůvodně bylo Unity určeno pro netbooky, texty a ikony jsou zbytečně obrovské, i tak je to šikovný spouštěč aplikací.

    Podtrženo a sečteno mám z nového Ubuntu velmi pozitivní pocity a to nejen díky Unity a celkovému ucelenému dojmu z integrace aplikací do něj - všechny potřebné aplikace hezky slušně hází menu do horního panelu - ať už LibreOffice, Mozillí aplikace nebo i QT aplikace. Ale dobrý pocit mám také z konfigurace systému a jednoduché možnosti vyhnout se klikadlům, rychlosti a stability systému, za den a půl se nic nepokazilo a ni nespadlo. No a jen tak naokraj v nastavení systému se kupodivu neztrácím i když jsem neměl s Debianím systémem pořádně tu čest a odrostl jsem prakticky na Slackware a Archu.

    Ubuntu se mi na notebooku zřejmě nějaký ten čas ještě ohřeje, rychlost je výtečná, všechno funguje a pokud bude fungovat i dál, není důvod měnit. Na závěr obligátní screenshot :).

           

    Hodnocení: 86 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Natty a Unity, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    pools avatar 30.4.2011 23:04 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Natty a Unity
    Jedine co mi prislo na Unity fakt divne je zvlastne se chovajici alt-f2, nekdy mi ta potvora program nespusti kdyz napisu rychle nazev a dam enter. Jinak je to urcite co se tyce stability a pouzitelnosti lepsi nez prvni verze KDE 4, takze u me jednoznacne palec nahoru ;-). Snad uz to do pristiho vydani bude dostatecne pouzitelne i na starsim zeleze (viz Unity 2D)
    Vivre libre ou mourir!
    30.4.2011 23:57 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Natty a Unity
    No, já jsem těmi bugy zabil půlku dnešní soboty a včerejší večer :( a kdyby to bylo jenom okolo unity - tam jsem tušil že moje pouštěná gnome-session s jiným window-managerem bude dělat problém... Ale pak jsem doobjevil další brutální bugy v aplikacích, které normálně používám (a když člověku nefunguje ani mutt, tak je z toho dost smutný :D)
    Sešívaný avatar 1.5.2011 00:57 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Natty a Unity
    No, možná je aktuální motiv GNOME 3 rozežraný, co se týče místa, ale na rozdíl od Unity mi přijde, že při návrhu GNOME Shell někdo přemýšlel. Ovládá se mi to mnohem příjemněji.
    1.5.2011 07:56 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Natty a Unity
    xfce rulez!
    GeoRW avatar 1.5.2011 08:19 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Natty a Unity
    no ja mam z Unity po upgrade len negativne pocity; musel som to vyhodit; je to cele dost zabugovane - obcas sa mi nezobrazil lavy panel, natrvalo mi zmizol horny panel (bol tam ale neprekreslil sa, tak som to musel restartnut) ...
    Takisto sa mi vizualne nepaci, mam svetlu temu a Unity je ako pest na oko; tlacidla na maximalizaciu, minimalizaciu a pod mam tradicne na pravej strane - aj ked to v oknach zostalo na pravej strane, v globalnom menu su tieto tlacidla na lavej strane.
    Zoznam aplikacii je kapitola sama o sebe, absolutne neprehladne a kym sa clovek preklika k aplikacii, ktoru chce pustit, tak aj zosedivie :-) (prehanam, ale cesta k spusteniu aplikacie je dlhsia)
    Takisto mi vadia chybajuce indikatory na ktorej ploche som a ktore aplikacie mam na nej otvorene.
    Co som skusal Gnome-Shell, tak ten sa mi zdal pouzitelnejsi nez tato pre-alpha verzia nepodarenej napodobeniny OSX a Androidu :-)
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    Rezza avatar 1.5.2011 11:46 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Natty a Unity
    Zkusil jsem G-S, chtel jsem zkusit Unity, ale nedokazi z toho udelat live USB...
    2.5.2011 10:10 hanoj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Natty a Unity
    Ta uspora mista je nezbytna, takze neco jako Unity prijit muselo. Unity je pro mne neprehledna hromadka aplikaci. Neumim tam rychle najit to co hledam... Nabidka ikon je to neprehledna. Musel bych si pamatovat jak se co jmenuje.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.